Brandattentat mot RS:are i Sandeslätt, Hammarkullen

2015-10-29 12:26:26
På söndagsnatten den 25 oktober utsattes de boende i flera trappuppgångar i Sandeslätt, Hammarkullen i Göteborg för ett mycket allvarligt brandattentat. Sex trapphus, soprum och källare sattes i brand. Tre lägenheter, som samtliga bebos av medlemmar och sympatisörer till Rättvisepartiet Socialisterna (RS), utsattes för mordbrand när brinnande papper stoppades ner i brevinkasten. Lyckligtvis kom ingen till skada. Bränderna i lägenheterna kunde snabbt släckas. Det övriga släckningsarbetet tog flera timmar.

Bränderna är ett politiskt attentat som kunde ha fått ödesdigra följder.
I två av lägenheterna som fick brinnande papper i brevinkastet fanns barnfamiljer.
Det är ett attentat mot den lokala kampen i Hammarkullen, mot antirasismen och mot Rättvisepartiet Socialisternas (RS) stöd till kurdernas kamp.
De som utsattes för mordbrand är alla välkända socialister och lokala aktivister. I en av lägenheterna bor Kristofer Lundberg, ordförande i RS Västsverige.

RS-medlemmarna är med i den Lokala Hyresgästföreningens (LH) styrelse. Kristofer Lundberg är också ordförande i Hyresgästföreningen Angered. Även trappuppgångar där andra LH-medlemmar bor sattes i brand.
Rättvisepartiet Socialisterna har en lång tradition av kamp i Hammarkullen – för upprustning på de boendes villkor, ett levande föreningsliv och mot våld, kriminalitet och droger.
Rättvispartiet Socialisterna och dess medlemmar spelar en tongivande roll i kampen mot nazism och rasism i Göteborg. RS, och inte minst Kristofer Lundberg, är välkänd för sitt omfattande stödarbete till den kurdiska befrielsekampen.
De senaste året har partiet varit med och organiserat flera demonstrationer mot såväl IS terrorkrig som den turkiska regimens krigspolitik.
Det är inte första gången som Rättvisepartiet Socialisterna och dess medlemmar attackerats i Göteborg. Men mordbranden är det hittills allvarligaste.
Vem eller vilka som står bakom brandattentaten i Sandeslätt är inte känt. Men angreppen måste ses som en hämndaktion från motståndare mot partiets och de lokala föreningarnas kamp och verksamhet.
Syftet var att sprida oro och skräck samt att tysta inte bara RS, utan alla socialister, antirasister och hyresgästkämpar.

Rättvisepartiet Socialisterna  kommer att svara mordbränderna och brandattackerna med en upptrappad kampanj för ökad säkerhet och trygghet i området samt för fortsatt enighet i kampen för upprustade bostäder och mot nationellt förtryck och rasistisk splittring.
Redan på söndagskvällen samlade RS till ett möte med de boende i området. Över 70 personer deltog på det välbesökta mötet (läs mer). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!