Brasilien 20/11: Solidaritet & kamp

För 13 år sedan instiftades efter kamp från svarta rörelser i Brasilien den 20 november som en officiell dag för svart medvetenhet, samma dag som Zumbi dos Palmares dog, vid sidan av Dandara, för Brasiliens största Quilombo (fristad för förrymda slavar).

Syftet med dagen var att visa att det, i motsats till vad den officiella historien hittills hade berättat om avskaffandet av slaveriet, var det de svarta själva som gjorde motstånd och kämpade för sin frihet. 

Så på denna historiska dag måste vi gå ut på gatorna för att visa att den svarta befolkningen inte nöjer sig med något mindre än fullständig frigörelse och ett värdigt liv.

Kan vi slappna av eftersom vi besegrade Bolsonaro i valet?

Det är sant att Bolsonaro förde fram de värsta reaktionära idéerna i sina tal och sin politik för hela arbetarklassen, men särskilt för de förtryckta skikt som utsattes för rasism, sexism, Hbtqia+-fobi och förtryck mot funktionshindrade. 

Men att säga att vi inte längre har något att oroa oss för är åtminstone att ignorera vår historia, men också de resultat som Bolsonaro uppnådde efter att ha hållit sig kvar i fyra år som president. 

Bolsonarorörelsen är fortsatt organiserad och representerad i de lagstiftande församlingarna, i regeringar, i stadshus och i samhället som helhet.

Samtidigt försöker socialdemokraten Lulas regering upprätthålla ordningen i det borgerliga systemet med sitt projekt för klasskompromiss. 

Regeringen har också behållit och utökat det partnerskaps- och investeringsprogram (PPI), där privata företag utför offentliga tjänster med statliga medel. 

På listan över projekt som kan ha privata initiativ står nu även bland annat utbildning, hälsa, allmän säkerhet, fängelsesystemet. 

Den 6 oktober förverkligades resultatet av denna absurditet – ett privat företag kommer att ansvara för byggandet, underhållet av och de operativa stödtjänsterna för ett nytt fängelse i delstaten Rio Grande do Sul och kommer att få 233 realer (570 kronor) per fånge och dag. 

Med andra ord kommer fängelset att ha all anledning i världen att låsa in så många människor som möjligt, och det kommer att motiveras av vinst. 

Vem kommer att stå för notan? Främst svarta människor, som inte av en slump utgör 67,5 procent av fängelsebefolkningen, varav 46,4 procent är unga människor mellan 18 och 29 år. 

Det är värt att komma ihåg att en stor del av det överfulla fängelsesystemet i dag är ansvarigt för brott som rör narkotikalagen, som undertecknades av Lula 2006, och som lämnade det upp till (de rasistiska!) domstolarna att definiera vem som är användare och vem som är langare. 

För våra liv och mot deras exploatering i vinstens namn, säger vi nej till privatisering, särskilt av fängelser och socialpedagogiska åtgärder, som har föreslagits av São Paulos guvernör och Bolsonaroanhängaren Tarcísio i hans privatiseringspaket.

Vi kommer inte att vara fria förrän våra bröder också är det!

Den ”stora dödskallen” (kravallpolisens stridsvagnsliknande fordon) som härjar på gatorna i favelorna i Rio de Janeiro, kulsprutorna som används av kravallpolisen i São Paulo och gevären som används av polisen i Bahia, den poliskår som dödar flest i Brasilien, tillverkas och köps av staten Israel, som gör Gaza till helvetet på jorden och till en testplats för dess praktfulla vapen. 

Med stöd av USA:s regering, under förevändning att bekämpa terroristattacker, hittar den kapitalistiska imperialismen grymma sätt att decimera folk i maktens namn.

Offren här är de svarta sluminvånarna, och i Gaza har, sedan den 7 oktober, mer än 11 000 palestinier dödats i en brutal och oförminskad attack. 

Vi står i solidaritet med alla offer! Vad vi kräver är ett slut på massakern på det palestinska folket! 

Internationell mobilisering mot massakern i Gaza – till försvar för demonstrationsrätten – och för en massrörelse mot ockupation, fattigdom, imperialism och kapitalism!

För att få ett slut på kapitalismens, kolonialismens och imperialismens rasistiska logik av överexploatering och förtryck är vägen ut att kämpa för att bygga ett alternativ som förändrar roten till problemet. För ett internationellt socialistiskt alternativ! ■  

LSR, ISA i Brasilien

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!