Brasilien 8 mars: Protestdag mot Bolsonaro

av Marcus Kollbrunner (LSR, CWI Brasilien)

Låt 8 mars bli en nystart för arbetarkampen, med kvinnorna i främsta leden (foto: Tomaz Silva/Agência Brasil).

Den 8 mars blir den första stora protestdagen mot Bolsonaros högerextrema regering. År 2017 var det just kvinnornas demonstrationer den 8 mars, tillsammans med lärarnas strejkdag (vars majoritet är kvinnor), som blev startskottet för en rad protester som kulminerade i generalstrejken den 28 april, som lyckades stoppa den planerade kontrareformen inom pensionssystemet.

Nu är det återigen pensionerna som är i skottlinjen för den nya regeringen, men också den konservativa kvinnosynen som den står för. Den 14 mars är det även ettårsdagen av mordet på PSOL:s kommunfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro, Marielle Franco, vilket också uppmärksammas.

Kvinnorna stod i främsta leden mot Bolsonaro redan under valkampanjen. Den 29 september samlades hundratusentals runt om i landet i de protester som kallats av kvinnogrupper, med #InteHan som slagord. En Facebook-grupp kallad ”Kvinnor mot Bolsonaro” fick 4 miljoner medlemmar inom några dagar.

Den nya högern i världen, som Bolsonaro är en del av, har som en av sina grundpelare att trycka tillbaka kvinnors rättigheter och förstärka den ”traditionella kvinnorollen”. Den slår emot vad de kallar ”könsideologi” i skolorna, som de menar går ut på att uppmuntra ”homosexualism” och erotisering av barn.

”Pojkar klär i blått och flickor klär i rosa”, ”flickor ska behandlas som prinsessor”, säger Damares, den nya regeringens minister för ”kvinnan, familjen och mänskliga rättigheter”, en pastor i en evangelisk kyrka. Sexualundervisning vill de att familjen ska sköta, vilket ju vore ett stort steg tillbaka i ett land där det är vanligt med tonårsgraviditeter, som går ned till 10-11 års ålder, förutom det faktum att den stora majoriteten av sexuella övergrepp mot barn och tonåringar sker i det egna hemmet.

Brasilien kommer på femte plats i världen vad gäller kvinnomord. Bara under den första veckan i år ägde 21 fall av kvinnomord rum. Problemet antar en allt tydligare klass- och ras­profil. Medan andelen mord på vita kvinnor har fallit det senaste årtiondet har det stigit bland svarta.

Men kvinnor drabbas också hårdast av kontrareformen inom pensionssystemet som föreslås av Bolsonaros regering. Flera av förslagen slår mot de fattigaste, där kvinnor är i majoritet, som att minska värdet på garantipensionen för de fattigaste. Bara från 70 års ålder ska de fattigaste, som inte haft formella jobb länge nog i livet för att kvala in i pensionssystemet, kunna få en minimilön i pension. I Brasilien är hälften av arbetarna i den informella sektorn.

Kvinnorna har hittills kunnat gå i pension fem år tidigare än männen, på grund av den dubbla arbetsbördan som kvinnor har. Nu är förslaget att minska skillnaden till tre år i och med att en lägsta pensionsålder genomförs för alla på 65 år för män och 62 år för kvinnor. För lantarbetare och lärare tas skillnaden helt bort. Änkepensionen skärs också ned.

Det är dock möjligt att stoppa denna attack om arbetarklassen mobiliseras. Redan har Bolsonaro sagt att det är möjligt att han backar från de värsta attackerna. Den 8 mars kan återigen bli ett startskott för en nystart för arbetarkampen, med kvinnorna i främsta leden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!