Brasilien: aborträttskampen för varken döda eller fängslade

”Feministas Antiracistas Socialistas hade en central roll i den statliga fronten för legalisering av abort i São Paulo, och uppmanade till att bygga för demonstrationer den 28 september”, berättar Julia Chaves (Foto: Feministas Antiracistas Socialistas).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Den 28 september, internationella dagen för säker abort, är en verklig kampdag för laglig och gratis abort i Latinamerika och Karibien. I Brasilien dör omkring 49 000 kvinnor varje år till följd av osäkra aborter – abort är olagligt, men omkring en miljon görs varje år, ofta med osäkra metoder. Här demonstrerade tusentals på gatorna den 28 september, med huvudfokus på kravet att avkriminalisera abort, riktat till Högsta domstolen som nyligen öppnat upp för det genom att starta en process kring något som kallas ADPF 442.

Vi bad Julia Chaves, som är aktiv i aborträttskampen genom Feministas Antiracistas Socialistas, en del av ROSA Internationella Socialistiska Feminister, och Liberdade Socialismo Revoluçao (LSR, ISA i Brasilien), förklara lite mer:

Kan du berätta kort vad ADPF 442 är och vad som händer med Högsta domstolens hearings om den?
– ADPF betyder bokstavligen ”yrkande om icke-efterlevnad av grundläggande föreskrifter”, en juridisk vokabulär som inte riktigt förstås av de flesta som berörs av den. ADPF 442 är ett yrkande om hur strafflagen från 1940 som kriminaliserar abort bryter mot principer som jämställdhet, icke-diskriminering, kvinnors hälsa, familjeplanering och sexuella och reproduktiva rättigheter som fastställdes i grundlagen från 1988.
– Men för att uttrycka det med enklare ord: ADPF är ett dokument som, om det godkänns, kommer att avkriminalisera abort av graviditeter fram till tolv veckor.

– Yrkandet skrevs av PSOL [PSOL är ett vänsterparti i Brasilien där LSR länge har utgjort vänstern inom vänstern] och Anis Institute 2017 och har varit under redigering av Rosa Weber, dåvarande ordförande i Högsta domstolen.
– År 2018 kallade hon till en offentlig dialog för att diskutera det, och nu i år har hon, precis innan hon gick i pension, beslutat att domstolen ska börja rösta om det i ett virtuellt plenum. Hon röstade för avkriminaliseringen.
– Efteråt bad Luís Roberto Barroso, som tillträdde ordförandeskapet i domstolen den 28 september, om en upplysning, vilket ledde till att den virtuella omröstningen avbröts. Nu måste rättegången fortsätta personligen. Något datum för det har dock ännu inte satts. Den enda röst som registrerats är Webers. Barroso är nu ansvarig för att fastställa datumet för återupptagandet av debatten, och även om han är en relativt progressiv figur har han förklarat att han inte har bråttom.
– Det här är ett tydligt exempel på bristen på tillit vi måste ha för institutionella vägar. Ändå kan godkännandet av ADPF verkligen innebära den största segern som den senaste feministiska rörelsen har erövrat. Och eftersom det är ett diskussionsämne i samhället nu ser vi det som ett fönster av möjligheter som återupplivar kampen för aborträttigheter.

Det här är ett tydligt exempel på bristen på tillit vi måste ha för institutionella vägar. Ändå kan godkännandet av ADPF verkligen innebära den största segern som den senaste feministiska rörelsen har erövrat.

Vad lägger ni i Feministas Antiracistas Socialistas och LSR fram som nästa steg i kampen för laglig, fri abort i Brasilien?
– Feministas Antiracistas Socialistas hade en central roll i den statliga fronten för legalisering av abort i São Paulo, och uppmanade till att bygga för demonstrationer den 28 september. Inte bara för att delstaten där vi ingrep var den första att kalla till demonstrationen, utan eftersom vi kunde ändra karaktären från tidigare år (när den inte var gående eller mer som en festival) till en mycket stark, politiserad och energisk aktion.
– Våra ansträngningar är att fortsätta att ta frågan ut på gatorna och i demonstrationer, men också i skolor, på arbetsplatser, i sociala rörelser för att öka medvetenheten kring abortfrågan och sätta press för att avkriminalisering ska godkännas, men också för att vi ska erövra fler rättigheter.

– Några av de krav vi tar upp och presenterar, tillsammans med avkriminaliseringen, är sexualundervisning i skolan (att synliggöra, kunna erkänna och anmäla trakasserier, samt veta hur man förebygger graviditet), tillgång till alla preventivmedel gratis, fullständig legalisering av fri abort som garanteras av en offentlig hälso- och sjukvård, samt fri tillgång till abortpiller med säker info om hur de används, producerade av staten, fritt från (den privata) läkemedelsindustrin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!