Brasilien: Antirasistiska protester mot mord och övervåld

LSR, ISA i Brasilien, har deltagit aktivt i de antirasistiska protesterna (Foto: LSR).

av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv

Tusentals gick ut på gatorna i ett tiotal städer i Brasilien den 5 februari för att protestera mot det brutala mordet på Moïse Kabagambe, en 24-årig flykting från Kongo.

Moïse dödades med tiotals slag av påkar av tre personer när han begärde att få ut en försenad lön från kiosken där han jobbade vid en av Rio de Janeiros stränder. Mordet ägde rum den 24 januari, men blev bara uppmärksammat efter en ihärdig kamp från familjen.
Familjen har utsatts för förtäckta hot från militärpolisen. Kiosken bredvid den där Moïse jobbade ägs av en polisman. Men familjens kamp för rättvisa har lett till att fallet har fått stor uppmärksamhet.
Demonstrationerna den 5 februari anordnades av organisationer som representerar kongoleser och andra invandrargrupper från Afrika, tillsammans med olika brasilianska antirasistiska och svarta organisationer, med stöd av olika vänsterorganisationer.
– Tyvärr är det inte ett isolerat fall. Det visar på den strukturella rasismen som finns i Brasilien, som drabbar svarta och ursprungsbefolkningen, säger Júlia Chaves från LSR, ISA i Brasilien, som deltog i demonstrationen i São Paulo.

Den 2 februari dödades Durval Teófilo Filho i São Gonçalo, grannstad till Rio de Janeiro, med tre skott avfyrade av en sergeant från marinen. Durval var sergeantens granne och dödades framför sitt hem, då sergeanten ”misstog honom för en bandit”.
Dagen efter demonstrationerna fängslades Yago Corrêa, en 21-årig svart student i en av Rio de Janeiros favelor när han var på väg hem från ett bageri med en påse bröd. Militärpolisen anklagade honom för droghandel och han släpptes först två dagar senare efter protester.
Den svarta befolkningen drabbas på alla sätt. De är fattigare, har sämre jobb och bostäder – och därför också sämre hälsa, som leder till att fler dör av covid. De drabbas mest av våld från polis, och unga svarta män utgör den överväldigande majoriteten av alla som dödas årligen.
Svarta utgör majoriteten av den växande fängelsebefolkningen i landet. Brasilien har det tredje största antalet personer i fängelse i världen. 40 procent av de som sitter i fängelse har inte dömts, utan väntar på dom. Bara att vara svart ökar avsevärt risken att fängslas. 83 procent av de som fängslas felaktigt på grund av förväxlad identitet är svarta.

De sociala orättvisorna är skriande. En undersökning visar att 705,000 högavlönade män i Brasilien har en inkomst som är större än alla förvärvsarbetande svarta kvinnor i landet, 32,7 miljoner!
Rasismen och diskrimineringen är brutal och för de som invandrar från Afrika tillkommer xenofobin. Många som kommer har bara oregistrerade jobb, som Moïse, med få eller inga rättigheter. De senaste årens urholkning av arbetsrätten har bara gjort situationen värre.
– Vi kämpar för rättvisa för Moïse och hans familj, mot rasism och xenofobi. Alla som kommer till Brasilien måste få leva ett värdigt liv. Därför behövs det ett antirasistiskt och socialistiskt alternativ för att kämpa mot hunger, arbetslöshet, våld och rasism, säger Júlia Chaves.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!