Brasilien: En socialistisk syn på kriminalisering av hbtq+-fobi

av Hailey Kaas // ur veckotidningen Offensiv

Brasilien är det land där det dödas flest hbtq-personer i världen. I årtionden har hbtq+-rörelsen kämpat mot diskriminering och våld. Den 13 juni beslutade landets högsta domstol att kriminalisera diskriminering mot hbtq+-personer genom att utöka tillämpningen av lagen mot rasism. Kommer detta att innebära en lösning?

Vi måste ta i akt två olika element i vår bedömning. Å ena sidan, att i den nuvarande svåra situationen för hbtq-personer har detta steg positiva aspekter. President Bolsonaro vann valet i fjol med öppna attacker mot hbtq-personer, kvinnor, svarta och sociala minoritetsgrupper i allmänhet. En av de mest ökända och spridda ”fake news” under kampanjen gick ut på att anklaga hbtq+-personer för att vilja stimulera barn till att ha sex.

Bolsonaro sökte stöd hos de mer konservativa och religiösa skikt som såg rättigheter för hbtq+-personer som ett hot mot den ”traditionella familjen”. Hbtq+-personer och andra förtryckta skikt spelar en viktig roll i motståndet mot regeringens attacker mot arbetarnas rättigheter. Kriminaliseringen av hbtq+-fobin är ett resultat av kampen och hjälper att åter få temat på tapeten. Att det sker under en regering fientlig mot oss är inte oviktigt.

Å andra sidan, är det viktigt att komma ihåg att rättssystemet i landet har misslyckats med att ge något svar på de sociala problemen. Antalet personer i fängelserna har fördubblats på kort tid, men utan att minska kriminaliteten. I stället ser vi en politik som syftar till att kriminalisera de fattiga, främst svarta. Dessutom har inte heller kriminaliseringen av rasismen hjälpt till med att komma åt den strukturella rasismen i landet. Brasilien är också det land där polisen dödar flest personer i världen, främst svarta.

Så vi har inga illusioner om att kriminaliseringen av hbtq+-personer kommer att rucka på den maktstruktur som råder i landet, där domstolarna representerar främst de rika mot den arbetande majoriteten, vilket inkluderar oss hbtq+-personer. Samma högsta domstol friade för några månader sedan Bolsonaro, då han anklagades för solklar rasism i sina uttalanden.

Vi måste ta det faktum att vår kamp lett till denna seger, även om det är begränsat, för att stärka den fortsatta kampen för mer rättigheter för hbtq-personer inom utbildningen, sjukvården, mot polisdiskriminering, för jobb och rätt till pension. Vi i LSR (Liberade, Socialismo e Revolução) menar att det är genom gemensam kamp för rättigheter som vi bäst kommer att bekämpa hbtq+-fobin. Vi tror inte att våra och alla andra arbetares rättigheter ryms inom ramarna för det kapitalistiska samhället. Även om vi kan vinna några rättigheter, är de inte beständiga så länge systemet kvarstår. Vi socialister tror på att det behövs kamp för ett annat samhälle, där fattigdom och våld verkligen bekämpas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!