Brasilien: Mobilisera arbetarna mot kuppförsöket

Vandalisering efter de högerextremas stormning. Bolsonarismen kan inte besegras enbart i valurnan, utan det krävs aktiv mobilisering, organisering och att ta kampen ut på gator och torg (Foto: Jefferson Rudy/Agência Senado).

av LSR, ISA i Brasilien // Artikel i Offensiv

Extremhögerns stormning av regeringsbyggnader, kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i Brasiliens huvudstad Brasília hade föregåtts av en våldsam kampanj mot utgången av presidentvalet i höstas som slutade i nederlag för Bolsonaro och högern. Inför stormningen hade extremhögern och Bolsonaros anhängare slagit läger i huvudstaden, och det finns många vittnesmål om att de kunde inta byggnaderna med hjälp av de poliser som hade uppgiften att skydda dem.
Det är knappast en tillfällighet att stormningen genomfördes en vecka efter att den nye presidenten Lula hade svurits in och snudd på tvåårsdagen av stormningen av Kapitolium, Washington DC, ett kuppförsök som utgjorde kulmen på Trumps och extremhögerns vilja att stjäla valet.
Stormningen av regeringsbyggnaderna i Brasília sänder i likhet med stormningen av Kapitolium en tydlig varning om det hot som extremhögern utgör, och det hotet kan inte besegras i vallokalen.
Bolsonaro förlorade valet, men hotet från bolsonarismen finns kvar och kan bara slås tillbaka av en massrörelse som förenar kampen på gatorna med kampen för att störta det kapitalistiska systemet som föder och göder den reaktion som den nya våldsamma högern representerar.
Här följer LSR:s, ISA:s brasilianska sektion, uttalande samma dag som stormningen ägde rum.

De allvarliga händelserna idag (söndag, den 8 januari) bekräftar än en gång att kampen mot den bolsonaristiska giftormen och kampen mot extremhögern i allmänhet fortsätter att vara en central uppgift för arbetarrörelsen, det brasilianska folket och vänstern. Denna konfrontation måste ske på gatorna, genom massmobilisering av arbetarklassen. Vi kan inte längre vänta på institutionerna, vilket vi har uppmanats att göra sedan valet.
Den våldsamma invasionen av de ”tre makternas” högkvarter (presidentpalatset, kongressen och Högsta domstolen) i Brasília av den bolsonaristiska mobben med medverkan och stöd av regeringen i det federala distriktet och andra myndigheter måste bemötas. Förutom att det måste förkastas kraftfullt måste det leda till att alla ansvariga bestraffas.
Det är nödvändigt att skära bort ondskan vid roten och ställa de verkliga ledarna för denna högerextrema kupprörelse till svars, inklusive Jair Bolsonaro själv, hans skändliga klan och deras allierade.
Det räcker inte att vänta på åtgärder enbart på det institutionella området. Det är nödvändigt att omedelbart mobilisera fackföreningar, sociala rörelser, ungdomsorganisationer och det förtryckta brasilianska folket. Man kan och måste sammankalla arbetsplats-, studie- och bostadsförsamlingar för att klargöra situationens allvar och uppmana till stora demonstrationer som ockuperar gatorna i hela landet, även i Brasília.

En stor demonstration av arbetarklassens styrka i detta ögonblick, kraftfull och välorganiserad, kommer att skrämma de bolsonaristiska skurkarna och sätta press på de sektorer som tvekar inför allvaret i dessa kuppattacker.
Det kommer också att bidra till att sätta press på institutionerna och kräva att de ansvariga omedelbart straffas, särskilt deras ledare, och även stärka kampen för arbetarklassens agenda för att försvara de demokratiska friheterna och de sociala rättigheterna – för en djupgående social omvandling.
Frihet, socialism och revolution (LSR, ISA i Brasilien) står sida vid sida med alla arbetarorganisationer och sociala rörelser i kampen mot Bolsonaros extremhöger på alla områden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!