Brasilien: Över 600,000 döda i covid

Bolsonaro & co gör allt för att misstänkliggöra vaccinet. Nu ska dessutom budgeten för vetenskap och forskning skäras med 92 procent (Foto: IMF/ Raphael Alves).

av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv

Brasilien passerade 600,000 döda i covid den 8 oktober, enligt officiella siffror. Bara USA har registrerat fler dödsfall.

Lyckligtvis har antalet dagliga dödsfall fallit, från ett snitt på 3,000 döda per dag i april till dryga 300 nu. Det är tack vare framstegen för massvaccineringen, med över 70 procent som har fått sin första dos och knappt 50 procent som är fullt vaccinerade. Detta är trots Bolsonaros regering, som hela tiden har agerat som en bromskloss eller rent av saboterat försöken att bekämpa pandemin.
Bolsonaros attityd blev tydlig för alla när han åkte till New York för att tala inför FN:s generalförsamling, utan att ha vaccinerat sig. Tillsammans med sitt följe åt han pizza på gatan, då han inte hade mask och inte kunde gå in i restaurangen. Flera i hans följe hade sedan positiva covid-tester, inklusive hälsoministern (den fjärde sedan pandemin bröt ut), som fick stanna i karantän i New York.

Trots Bolsonaros och hans anhängares förnekelselinje är intresset för att vaccinera sig stort. En opinionsundersökning i juli visade hur 94 procent har vaccinerat sig eller tänker göra det, jämfört med 73 procent i december ifjol, när Bolsonaro attackerade vaccinerna, men också innan den långt dödligare andra vågen och starten för vaccineringen.
Nu i veckan kommer den parlamentariska undersökningskommissionen som senaten satte upp för att undersöka regeringens hantering av pandemin publicera sin slutrapport. Den ansvarige för rapporten har redan sagt att han kommer att föreslå att Bolsonaro åtalas för elva olika brott, inklusive folkmord, tillsammans med tiotals politiker, inklusive hans söner, och företagare. Det är inte sannolikt att åtal verkligen väcks mot Bolsonaro, men det kommer att bidra till den politiska krisen.

Undersökningarna visade hur regeringen har undergrävt alla skydds­åtgärder, nekat allvaret i pandemin, spritt falska uppgifter, fortsatt att förespråka användning av verkningslösa mediciner och fördröjt vaccinationskampanjen, men också korruptionsanklagelser.
Medan regeringen under flera månader ignorerade erbjudanden om vaccin från Pfizer förhandlade de om att köpa dyrare vacciner från andra företag via mellanhänder, och mot betalning av mutor för besväret. Inga av dessa vacciner köptes till slut.

Undersökningskommissionen visade också hur ett privat sjukvårdsbolag, Prevent Senior, krävde av sina läkare att de skulle skriva ut den så kallade ”kit covid” med ett flertal olika verkningslösa mediciner som Klorikin, inklusive till patienter med hjärtbesvär, vilket kan vara farligt och även har lett till dödsfall. Företaget genomförde behandlingar utan att tillfråga patient eller anhöriga, förfalskade dödsintyg genom att ta bort covid som dödsorsak, med mera.
De ”positiva” förfalskade resultaten hade Bolsonaros regering använt som bevis på att behandlingen fungerade. En patient vittnade om hur företaget gav honom ”kit covid”, men inte ville använda syrgas när hans tillstånd förvärrades.
Andra fall har kommit upp där företaget ville ge upp behandlingen av patienter och istället inleda palliativ vård i väntan på dödsfall som sedan inte skedde, då anhöriga sökte vård någon annanstans!

Pandemins effekter har varit långt värre i socialt utsatta grupper: svarta, fattiga och boende i städernas utkanter. En undersökning visar att svarta löper 77 procent större risk att dö av covid jämfört med vita.
Pandemin är inte över. Tack vare vaccineringen har deltavariantens framfart inte haft samma negativa effekt som i andra länder, men nya varianter kan dyka upp. Samtidigt fortsätter Bolsonaro sina attacker. Förra veckan annonserades att budgeten för vetenskap och forskning ska skäras med 92 procent!
Kampen mot Bolsonaro måste därför fortsätta, tillsammans med kampen mot nedskärningar och privatiseringar av vård, utbildning, forskning och sociala insatser. Ned med Bolsonaro, hans vice, Mourão, och den nyliberala och auktoritära agendan!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!