Brasilien: Till försvar för ursprungsfolkens rättigheter

Lagförslag PL490 skulle slå hårt mot ursprungsfolket, som tagit till militant kamp (Foto: Cícero Pedrosa Neto/Amazônia Real).

av Marcus Kollbrunner, LSR (ISA i Brasilien) // Artikel i Offensiv

I slutet av augusti samlades 6,000 aktivister från över hundra olika folkgrupper i Brasiliens huvudstad till försvar för ursprungsbefolkningens rättigheter.

De satte upp ett läger med namnet ”Kamp för livet”, vilket inte är en överdrift. Bolsonaro kom till makten med löftet att ”inte en centimeter” mer jord skulle gå till ursprungsbefolkningen, och sedan dess har attacker mot ursprungsbefolkningen ökat.
Redan tidigare i år hade de samlats i huvudstaden, samt genomfört protester och vägblockader runt om i landet. Den konkreta kampen nu handlar om ett fall i Högsta domstolen och ett lagförslag (PL490) om det så kallade ”tidsmärket”, som slår fast att ursprungsbefolkningen bara har rätt till jord som de kan bevisa var i besittning när den nuvarande grundlagen började gälla 1988. Det bortser från 500 år av stöld av land med våld och folkmord.

Behandlingen i Högsta domstolen har dragit ut på tiden. Först den 8 september började omröstningen, där den ansvarige ministern läste upp sin ”röst” på över 100 sidor, vilket var till ursprungsbefolkningens fördel. De utlöste jubel bland de som fortfarande är närvarande i lägret, men de andra ministrarna skulle bara fortsätta omröstningen den 15 september.
Om ”tidsmärket” förlorar i Högsta domstolen kommer högern, som har en stark bas inom storjordbruket, att försöka få igenom förslaget i kongressen. Lagförslaget PL490 innehåller, förutom ”tidsmärket”, en mängd andra attacker. Det öppnar upp för att exploatera reservaten för gruvdrift och infrastrukturprojekt. Den olagliga skogsavverkningen och gruvdriften har ökat under Bolsonaro och lagförslaget skulle ge ett grönt ljus för en upptrappning.
Under 1985-2020 har utvinning av guld och ädelstenar genom ”vaskning”, men som i verkligheten nu görs med tunga maskiner vilket förstör skogen och förgiftar vattnet genom användning av kvicksilver för att få ut guld, ökat tiofalt. 
Denna typ av gruvdrift, som till stor del är olaglig, upptar en större yta nu än den traditionella gruvdriften. De senaste tio åren har denna form av gruvdrift inom ursprungsbefolkningens jord sexfaldigats.

Ursprungsbefolkningen har varit den mest militanta motståndsrörelsen mot Bolsonaros reaktionära regering och förtjänar allt stöd. Deras kamp berör alla, då de inte bara kämpar för sina liv och jord, utan också för att försvara skog och miljö mot ökad förstörelse.
Deras kamp fortsätter. I början av september genomfördes den andra kvinnoträffen och kvinnomarschen med olika folkgrupper representerade, också i huvudstaden Brasília. All solidaritet är välkommen! 
LSR, ISA i Brasilien, uppmanar alla att hjälpa till att uppmärksamma denna kamp. De som kan, skicka foton till stöd för kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!