Brasilien: Vi är många, tillsammans är vi starka

Elenão – ”Inte han”, i protest mot ärkesexisten Bolsonaro (Foto: CPERS Sindicato / Wikimedia Commons).

av Jane Barros, Liberdade, Socialismo e Revolução (LSR, CWI Brasilien) // Artikel i Offensiv

Att kvinnor dör i Brasilien som ett resultat av våld inom och utanför hemmet är ett av de mest barbariska inslagen i dagens Brasilien. Antalet är så många att dessa dödsfall karaktäriseras separat som femicide (kvinnomord) – uppsåtliga mord på kvinnor, som ett resultat av sexism och kvinnohat. Det är ingen överdrift att säga att detta är ett av de största samhällsproblemen idag.

Våldsatlaset 2019 visar en explosion av våldet, där 13 kvinnor om dagen dödas  varav 66 procent är svarta kvinnor. Det var en 30-procentig ökning mellan 2007 och 2017. Av dessa dödsfall var 40 procent inom hemmet och involverade ett skjutvapen eller vasst föremål. 
Med Bolsonaroregeringens lagförslag som kommer att lätta på reglerna för att bära skjutvapen kan situationen bli ännu värre. 
Vapenindustrin, tillsammans med den sexistiska kulturen, kommer att skörda nya offer om ingenting görs. 
Sexism dödar och ger män auktoriteten att utplåna kvinnor i skydd av en bakvänd patriarkal rätt över en kropp som inte är hans. 

I Latinamerika dör nio kvinnor varje dag av könsrelaterat våld. Enligt UN Womens rapport är denna region den farligaste i hela världen utanför krigszoner. Nästan hälften av de 2 559 kvinnorna som mördades under 2017 mördades i Brasilien. 
De förvärrade levnadsvillkoren hos arbetarklassen med ökad arbetslöshet, beroendet och sårbarheten hos kvinnor samt bristen på offentliga tjänster som skolor, studiestöd, sjukvård och fritidsaktiviteter bidrar alla till ökningen av kvinnomorden. Detta tillsammans med en extrem högerregering som marginaliserar jämställdhetspolitiken och demoniserar varje kamp för lika rättigheter som kan erbjuda kvinnor chansen att fly från könsförtryck och göra det möjligt för dem att bygga upp ett annat sätt att leva.

Effekterna av krisen 2008, som slog blytungt mot Latinamerika, har gjort situationen ännu värre. De har lett till ytterligare drakoniska nedskärningar av offentligt stöd till kvinnor. Budgetutrymmet för att skydda kvinnor, som infördes 2012, var 2019 det lägsta någonsin i Brasilien – blott 110 miljoner kronor. 
Härbärgen, remisscenter och speciella polishögkvarter är alla en del av det skyddsnät för kvinnor som monteras ner på grund av bristen på pengar. Detta utan att nämna bristen på förebyggande åtgärder som inkluderar ickesexistisk utbildning och kommunikationskampanjer som kan slå mot den strukturella sexismen. 
Den kubanske revolutionären José Martís ord har aldrig varit så sanna som nu: ”Inget skapar mer fruktan än kvinnor som kämpar och drömmer”. När dessa kvinnor är svarta och arbetarklass, materialiseras fasan till våld som ett sätt att tysta dem och upprätthålla ordningen.

Kampen för kvinnors liv i hela Latinamerika är kampen för det här systemets avskaffande. Det är inte möjligt att frikoppla dessa kamper, eftersom ingen annan så tydligt känner av effekterna av det brutala systemet. Kapitalism och sexism dödar. 
Socialistisk feminism är inget teoretiskt eller abstrakt, utan handlar om att skapa en verklig möjlighet till att garantera att våra kroppar inte längre är brännmärkta för utplåning och att vi har de materiella och subjektiva villkoren för att leva och nå vår fulla potential, vid liv!

Läs mer:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!