Bromma sjukhus säljs ut av högerstyret

Irene Svenonius (M) säljer ut Bromma sjukhus till ett bolag som Filippa Reinfeldt (M) arbetar för. M säljer till sig själva! (Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons)

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 24 mars klubbade Region Stockholm igenom försäljningen av Bromma sjukhus till fastighetsbolaget Vectura AB för 570 miljoner kronor. Det är något som hade diskuterats sedan länge, och som gick igenom trots den rådande vårdkrisen.

Redan i oktober 2019 lades sjukhuset ut för försäljning, och i februari 2020 beslutade regionen att sälja till Vectura AB. Slutgiltigt beslut togs på tisdagen den 24 mars. Hälften av fastigheten används i nuläget av Stiftelsen Stockholms sjukhem och hälso- och sjukvårdsförvaltningen, medan den andra hälften står tom i väntan på renovering. 
I avtalet finns det krav på att den nya ägaren måste bedriva vård i fastigheten, inklusive geriatrisk vård (äldrevård) de kommande fem åren, men det finns inga verkliga garantier för att äldrevården kommer att fortsätta finnas efter den avtalade tiden. Tobias Nässén (M), Vård- och valfrihetsregionråd, säger till Aftonbladet den 26 mars att:  
– Det är svårt att göra några förutsägelser om hur det kommer att se ut om fem eller tio år. Men vi har en bra grund att stå på med det avtal som finns med fastighetsägaren. Förhoppningen är att det upprustade sjukhuset kan nå den fördubblade kapaciteten inom ett år. 
Hans ord inger inte några större förhoppningar eller förtroende. 

Det är typiskt att försäljningen sker just nu, i coronakrisens omtöcknande moln av oro och ekonomisk instabilitet. Naomi Klein kallade det för en ”chockdoktrin”, när nyliberala politiker utnyttjar en krissituation för att få igenom en politik som annars inte hade varit acceptabel. Det här är inget undantag. 
Den M-styrda regionen i Stockholm fortsätter att sälja ut välfärden och göra den vinstdriven istället för offentligt ägd och demokratiskt styrd. Det finns inget som talar för att försäljningen av Bromma sjukhus kommer att leda till något positivt, särskilt inte med tanke på hur regionstyret hanterade bygget av Nya Karolinska Solna (NKS). 
Anmärkningsvärt är att Filippa Reinfeldt (M), som gjorde upphandlingen för NKS år 2010, också är inblandad i denna sjukhusaffär, eftersom hon jobbar för Vectura AB. Hennes tidigare arbetsgivare, det privata vårdföretaget Aleris, har dessutom hand om röntgenavdelningen på Bromma sjukhus. Det är moderater som säljer ut välfärden till andra moderater. 

Värt att nämna är också att fastighetsbolaget Vectura AB är dotterbolag till Patricia Industries, som är en av de tre grundpelarna i bolaget Investor AB, som ägs av kapitalistfamiljen Wallenberg. 
Ordförande i Investors styrelse, Jacob Wallenberg, gick ut i media den 17 mars för att försöka rädda SAS (som till stor del ägs av familjen Wallenberg) genom att ropa efter räddning från staten och sade att ”Det här handlar om Force majeure, så här måste det allmänna gå in. Vad det privata kan göra får vi se sedan”. 

Den 26 mars (två dagar efter att Region Stockholm hade klubbat igenom försäljningen av Bromma sjukhus) talade han med Affärsvärlden om hur han är ”dödsrädd” för konsekvenserna för samhället, och om hur coronakrisen kommer att leda till ökad ”social oro, våld, och socioekonomiska konsekvenser, dramatisk arbetslöshet”. 
Att en av Sveriges rikaste kapitalister, som är ordförande i styrelsen för ett bolag som äger stora delar av några av de största och mest vinstdrivande företagen i hela landet, är orolig för framtiden och sina intäkter är en stark kontrast till det faktum att de som kommer att drabbas hårdast av coronakrisen, både när det gäller förlust av inkomst och av nära och kära, är de allra fattigaste och mest utsatta. 

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Riv upp försäljningen av Bromma sjukhus.
• Dra tillbaka alla beslutade nedskärningar och varsel i vården. Omedelbar upprustning av vården i offentlig regi och utan vinstsyfte.
• Stoppa marknadspolitikens dränering av vården  – överför omedelbart all privat, vinstdrivande verksamhet i offentlig regi.  Styr om från marknadstänk och byråkrati – nej till New Public Management och ”just-in-time”. 
• Låt de rika, bankerna och storföretagen betala krisen – börja med Wallenbergarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!