Bryssel: 2 000 ungdomar i marsch för klimatet

2019-01-10 15:42:40

foto: Geert Cool
En imponerande uppslutning av stridsvilliga ungdomar visar vägen för klimatkampen.

Morgonen den 10 januari samlades hundratals skolelever framför Bryssels centralstation. Entusiasmen och beslutsamheten var enorm.

Ungdomar kom från olika städer, men särskilt från den nederländsktalande norra delen av Belgien. Efter att ha ropat talkörer hade hela 2 000 samlats och lämnade i en spontan demonstration igenom Bryssel.
Parollerna på de hemgjorda plakaten tog i många fall upp behovet om att kämpa för vår framtid: ”Utan klimat, ingen framtid”, ”Kämpa för vår framtid”, ”Det finns ingen planet B”, med mera. Och sannerligen behöver vi kämpa för vår framtid. I detta kapitalistiska system räknas bara kortsiktig vinst. Denna logik går emot arbetare och unga – och vår planet.

Protesterna utvecklades efter en uppmaning av två skolelever från Mortsel, nära Antwerp. Dagen innan började protesterna växa spektakulärt. Dussintal skolelever deltog i diskussioner på sociala medier. Redan på den historiska klimatmarschen den 2 december fanns det redan en stark närvaro av ungdomar. Nu börjar ungdomen kämpa för vår planet och vår framtid.
ALS (Aktiva vänsterstudenterna) deltog i protesten. Vi manade till att trappa upp inför kommande aktioner. Den 27 januari är det en ny klimatmarsch. Vi kommer ingripa med parollen: ”Vårt klimat, inte deras affärsliv”. Uppmaningen till en internationell skolstrej för klimatet den 15 mars växer. De första aktionerna av svenskan Greta Thunberg har redan följts av ungdomsprotester i Australien med fler länder. Den 15 mars har potentialen att bli en internationell ungdomsprotestdag för klimatet. Vi ingriper i rörelsen med vårt program om behovet av en socialistisk förändring av samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!