Bryssel: 7 000 tågade för vården

”De som dör på grund av er åtstramning bekymrar er inte?” – en av många kraftfulla banderoller (Foto: Nico, LSP/PSL).

av LSP/PSL, ISA i Belgien // Artikel i Offensiv

Omkring 7 000 slöt upp i den vårdmarsch i Bryssel som Santé en Lutte organiserade den 13 september för att vända applåderna till knutna nävar och kamp för upprustad vård.

Sjukvårdspersonalen syntes tydligt i publikhavet. Deras arbetskläder täcktes med paroller och många höll i plakat och banderoller. En flod av hemmagjorda plakat vällde in på Mont des Arts i Bryssel (en central plats i staden), som det stod saker som ”Utnyttjade sjuksköterskor försätter patienter i fara”. 
Många hade plakat till försvar och för mer resurser till socialförsäkringen samt förkastade de dödliga konsekvenserna av alla sparpaket. 
En enorm banderoll som Santé en Lutte hade summerade perfekt känslan: ”Inga profiter på våra livs bekostnad”. 

För att tvinga regeringen att investera i bra offentlig service tillgänglig för alla, med bra arbetsvillkor och löner för all personal (från sjuksköterskor och omsorgspersonal till lokalvårdare och kökspersonal) behöver en stark rörelse byggas. Demonstrationen den 13 september var utan tvekan ett steg i den riktningen. 
Medlemmar i LSP/PSL (ISA i Belgien), tillsammans med ROSA-kampanjen (kvinnokampsorganisation) och Aktiva Vänsterstudenter, mobiliserade till denna demonstration så fort den utlystes.
I förra veckan bröt också en strejk ut på bryggeriet InBev i Liège efter ett utbrott av coronaviruset. Personalen strejkar för att vinna rätten att arbeta under trygga förhållanden.

Myndigheternas myt om att vi ”alla sitter i samma båt” raseras allt snabbare. Arbetsköparna är bara intresserade av produktion och profiter; myndigheterna å sin sida är döva för de legitima kraven från sjukvårdsanställda. 
En miljard euro har utlovats till sjukvården av regeringen, men vi får se vad som återstår när dessa fina ord ska omvandlas till konkreta aktioner. Dessutom är en miljard euro inte nog; den föregående regeringen skar ned sjukvården med 2,3 miljarder euro.

Santé en Luttes demonstration är bara början på en social kamp som kommer efter nedstängningen. Social kamp är nödvändigt för att vinna segrar på alla fronter. Arbetare kommer inte ha något val än att organisera sig mot alla försök att låta arbetarklassen betala för den ekonomiska krisen, hälsokrisen och klimatkrisen – som är det kapitalistiska systemets misslyckanden.
Det är arbetare som får världen att snurra, inte storföretagens aktieägare som stoppar profiten i sina egna fickor. Det är hög tid att arbetare organiserar sig!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content