Bushs politik: Rasism och militarism

2006-07-28 14:16:12
Republikanernas yttersta högerflygel använder främlingsfientliga argument och talar om att de så kallade ”amerikanska kulturella värderingarna” hotas. I december beslutade representanthuset om HR 4437, som av motståndarna kallas ”den mest invandrarfientliga lagen på femtio år”.

Denna lag kriminaliserar alla invandrare utan papper, hotar med massutvisning och gör det också olagligt att på något sätt bistå människor utan tillstånd. Det kommer att drabba sjukvårdspersonal, grannar, vänner, partner, lärare, taxiresenärer eller vem som helst. De som inte kan utvisas ska kunna låsas in på obegränsad tid.
Massprotester av miljontals under våren pressade senaten att skjuta upp sitt beslut. Då den republikanska högern i senaten inte klarade att få majoritet för HR4437, antogs i stället 25 maj en rad ”kompromissförslag” med utgångspunkt från McCain-Kennedy – ett gemensamt förslag från senatens ledande demokrat Edward Kennedy och den republikanske senatorn John McCain.

Långvarig debatt

En lag måste gå igenom i kongressens båda kamrar (representanthuset och senaten). Då det högervridna representanthuset inte utan vidare lär godta senatens förslag kommer debatten att fortsätta i flera månader. En ny invandringslag kan därefter bli en kompromiss mellan senaten och representanthuset.
Det riktiga är att som National Immigrant Solidarity Movement kräva full amnesti för alla papperslösa invandrararbetare. Från oss i Sverige som kämpade för amnesti för gömda flyktingar förra året kan en varning för lagkompromisser utfärdas.
I USA har viktiga fackföreningar med många invandrare som medlemmar stött McCain-Kennedy. Bland dessa finns SEIU, Unite-Here och United Farm Workers. Även den katolska biskopskonferensen, många sociala organisationer och invandrarrättsgrupper står bakom.
De ”kompromisser” utifrån McCain-Kennedy som nu röstats igenom i senaten, med taktiskt stöd från Vita huset, är trots detta extremt reaktionära. Bara i jämförelse med den ursprungliga HR4437 kan de, som många av USA:s media gör, kallas ”moderata”.

Tredubbla stängsel

Bland de förslag som nu röstats igenom i senaten är:
• En militarisering av gränsen mot Mexiko, som bland annat ska skyddas med en 60 mil (370 miles) lång mur med tredubbla stängsel och nyanställda gränspatruller. I egenskap av överbefälhavare skickar president George Bush till att börja med 6 000 soldater ur nationalgardet att patrullera gränsen.
Inom 160 km (100 miles) från gränsen får också gränspatrullerna rätt att gripa, fängsla och utvisa alla papperslösa invandrare, med undantag för mexikanska medborgare, utan någon juridisk prövning. Det betyder att stora gränsstäder som Detroit, San Diego och Buffalo blir zoner där det är fritt att gripa och utvisa.
Gränsen är redan hårdbevakad. 400 människor dödas av gränspolisen varje år. 1,2 miljoner människor stoppas, medan en halv miljon ändå lyckas ta sig in.
• Ett nytt gästarbetarsystem, som tillåter maximalt 200 000 per år att komma till USA för låglönejobb inom t ex jordbruket, byggindustrin och livsmedelsindustrin, ska införas till skillnad från HR4437. När din kropp inte orkar arbeta längre är du inte längre gäst hos den amerikanska staten. För att kunna komma ifråga som gästarbetare får man inte ha brutit mot någon lag eller ha vägrat lyda ett utvisningsbeslut, vilket i praktiken utestänger alla i dag papperslösa.

Två miljoner ska utvisas

• ”Bara” två miljoner papperslösa – dvs de som kommit till USA de senaste två åren – ska ovillkorligen utvisas enligt McCain-Kennedy, inte 12 miljoner som enligt HR4437.
• De uppskattningsvis 5 miljoner som varit i landet 2-5 år, måste ändå åka tillbaka till hemlandet för att därifrån söka visa för att kanske få komma tillbaka på legalt vis. Det gör att många kommer att låta bli att ansöka.
• De som varit i landet över fem år och får stanna måste betala 3 250 dollar (23 700 kronor) i böter, bli skatteåterbetalningsskyldiga och visa upp goda kunskaper i engelska. Först efter ytterligare sex år kan man få medborgarskap och inkluderas i de medborgerliga rättigheterna.
• Att söka asyl från politisk förföljelse blir också omöjligt för den som t ex använt ett falskt socialförsäkringsnummer – något nästan alla papperslösa tvingas göra.
• Ett nytt gigantiskt datasystem införs som tvingar arbetsgivarna att registrera socialförsäkringsnummer eller ID-numret för invandrare för alla arbetssökande i landet: Basic Pilot Program, som utvecklats av det efter orkanen Katrina så ökända Department of Homeland Security.
• Som en påminnelse för alla spansktalande om var de befinner sig, förklaras i ett annat tillägg engelska vara USA:s modersmål.
När jag själv reste omkring i USA 2004 lästes alla högtalarmeddelanden på flygplatserna upp på engelska och spanska, ett exempel på hur stor latinobefolkningen är. Invandrarorganisationer rasar och uppfattar ”English only” snarare som en kriminalisering av spanskan. USA:s olika stater fritas från alla skyldigheter att tillhandahålla viktig samhällsinformation om t ex vård eller allmänna val på andra språk än engelska.
Ordförande för Mexican American Political Association, en huvudorganisatör för miljonmarscherna i Los Angeles, Nativo Lópes, kallar lagförslagen för ett apartheidliknande bantustansystem.

Krigsprofitörerna vinner

I det mardrömsscenario som nu väntar gnuggar vapenproducenterna händerna. En av dem är Saabs vd Erik Östling som säljer sin nya obemannade helikopter för att patrullera amerikanska gränsen. De riktigt stora vinnarna är som vanligt krigsprofitörerna Lockhead Martin, Raytheon och Northrop Grumman. De kan få över två miljarder dollar av de amerikanska skattebetalarnas pengar för detta de närmaste tre till sex åren (New York Times 18 maj). Northrop Grumman säljer det obemannade krigsflygplanet Global Hawk för 70 miljoner dollar (500 miljoner kronor) styck.
President George Bush talar sig varm för militariseringen och gästarbetarprogrammet, samtidigt som han förnekar att det rör sig om en militarisering.
Bush är inte bara hårt pressad av massproteströrelsen och det faktum att latinorösterna är viktiga i höstens kongressval, han pressas också av den konservativa högern i sitt eget parti. Dessa är emot att några ges tillstånd överhuvudtaget och utmålar alla som kriminella.

Unken rasism

Lukten av unken rasism från förr förpestar luften när dessa herrar öppnar sina munnar. Utmärkande är den republikanska senatorn från Mississippi Trent Lott, som på 60-talet var en aktiv försvarare av segregationen som stängde ute svarta från Mississippis universitet och brukade vifta med sydstatsflaggan. Nu har han klagat på att det viftas med utländska flaggor i invandrares demonstrationer och uttalat sig om att det bara är ”ett fragment av en procent av dem [invandrarna] som inte för död och förstörelse till vårt land” (Boston Globe 20 maj).
En rapport säger att hatpropagandan mot invandrare på internet skjutit i höjden. Bland den inhemskt födda befolkningen, både svarta och vita, råder en viss förvirring. Makthavare försöker spä på rasistiska stämningar för att rikta missnöjet med låga löner och nedskuren välfärd bort från sig själva.
Den nya lagen ligger i linje med vad Bush tidigare uttalat, men senatens beslut betyder inte att frågan avgjorts. Partiernas respektive gruppledare i representanthuset vill utreda vilka skillnaderna egentligen är mellan representanthusets och senatens lagförslag. Extrema republikaner förkastar samtidigt senatens förslag med argumentet att det skulle vara en ”amnesti” som de aldrig kommer att stödja.

Artiklar på detta uppslag:
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!