Bussförare gör sig redo för strejk

2008-06-11 14:44:37
Medlingsinstitutet har utsett Olle Hammarström och Bengt K Å Johansson till medlare mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna, BUA. Förhandlingarna om ett nytt avtal strandade i tisdags förra veckan.

– Transport lyckades få ut 12 procent på tre år för sina förare, något mer än de 10,2 procenten i andra avtal. Då kan BUA, som ingår i Transportgruppen inom Svenskt Närings­liv, inte vänta sig att Kommunals bussförare ska begära mindre, kommenterar Peter Boström, som är klubbordförande på Swebus ­garage i Södertälje.
BUA:s svar har varit motkrav på borttagna tidsuppräkningar för nattarbete och uppehållstider ­mellan delade tjänster. Även de förmåner som bussförarna vann under bussförarstrejken 1999 för s k pisspauser, med rätt till paus efter 2,5 timmar och rätt till rast efter 5 timmar, vill man ta bort. BUA säger också nej till bättre regler för dygnsvila och kortare ramtid.
Kommunals förbundsledning har diskuterat eventuella varsel, men vill inte kommentera detta.
– Ute på garagen förbereder vi konfliktorganisationen nu. Det gäller sånt som vem som ansvarar för vad, strejkvaktskedjor, att hyra husvagnar och ta ut datorerna då vi riskerar att bli utlåsta från fackexpeditionen o s v, säger Peter Boström, som blir presstalesman för Kommu­nals bussförarsektion i Stockholm i händelse av konflikt.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!