Bussförare i aktion mot kassahantering

2006-09-20 15:34:44
I måndags förmiddag tog ingen bussförare i Stockholm emot kontant betalning för biljetterna. Klockan elva samlades ett 70-tal bussförare utanför landstingshuset för att överlämna en protestlista. Detta med anledning av att politikerna nu förhalat kontanthanteringsfrågan så länge att två bussförare blivit knivrånade.

Bussförarna i Stockholm motsätter sig kontanthanteringen eftersom den allvarligt äventyrar arbetsmiljön. Och problemet har inte minskat sedan enhetstaxan infördes i juni i år.
I helgen som gick hände det som skyddsombuden varnat för: två förare för Linjebuss blev rånade. Omkring 2 300 namn hade redan samlats in och vad som skulle ha blvit ett överlämnande av listan växte till en demonstration utanför landstingshuset.
TV4 och annan media var på plats och avgående trafiklandstingsrådet Anna Kettner kom ut på trappan i sällskap med sina efterträdare ur den borgerliga alliansen.

Skyddsstopp

Högerpolitikerna försökte plocka gratispoäng genom att säga att man redan från början motsatt sig enhetstaxan, men då begärde en av demonstranterna ordet:
– Vi vill lämna in namnen för att markera att vi vill häva kontanthanteringen, inte enhetstaxan, som ni börjar tjafsa om. Vi är positiva till enhetstaxan, men vi kommer inte att sälja biljetter. Därför har 18 skyddsombud nu stoppat biljetthanteringen.
Stämingen var upprörd bland bussförarna, som inte nöjde sig med ”vi ska se till frågan när vi lägger fram vår budget i november” och ”vi lovar ändring från första januari”.
– Vi är inte nöjda med det ni säger, sa demonstranterna och krävde ett svar på vad politikerna tänker göra nu. De tog övervakningskamerorna som utlovades i mars i år som ett exempel och biljettautomater som ett annat. Kamerorna har ännu inte synts till och i hela Stockholm finns bara tre biljettautomater.
– Alla andra kontanthanterande grupper i samhället är skyddade, utom vi. Vad tänker ni göra åt det? frågade en av förarna.
Offensiv var på plats tillsammans med Mattias Bernhardsson, nybliven kommunfullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Han pratade med Larsa Sandström, ordförande för kommunals trafiksektion i Stockholm och förklarade RS:s fulla stöd till protesten.
Peter Boström, skyddsombud för kommunal och medlem i RS, är en av de pådrivande i denna kamp.

Kommer det att bli verkstad nu?
– Ja ,det tror jag. Borgarna kan inte försitta chansen att börja sin period utan någon form av monument, de vill pinka in sitt revir.
Hur ska ni fortsätta?
– Jag ska till Arbetsmiljöverket klockan 14, så det blir good old opinionsarbete. Som skyddsombud kan man driva frågan fram till ett skyddsstopp, sedan är det upp till AV.
– Vi kommer också att kräva betald arbetstid för att köpa biljetter. Idag köper förarna biljetter på obetald tid, och det tar en tio femton minuter per dag.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!