Bussförare protesterar mot usla arbetstider

Som en bussförare sa: ”Jag orkar inte vara trött hela tiden” (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 16 november genomfördes protester i hela Skåne av bussförare som är trötta på att arbeta under dåliga arbetsförhållanden. I Helsingborg protesterade ett 50-tal bussförare utanför Centralstationen.

Bussförarna, som är anställda på bussbolaget Nobina, protesterar mot orimliga arbetstider. Arbetsdagar på upp till 13 timmar är inte ovanligt. Nobina införde så kallade delade turer för de anställda trots protester. 
Delade turer innebär att man jobbar några timmar på förmiddagen, är ledig någon timme mitt på dagen och sedan har ytterligare ett arbetspass på eftermiddag/kväll. Det är samma system och samma arbetsvillkor som undersköterskor över hela landet har protesterat mot inom sjukvården och äldreomsorgen.

Bussförarna menar att arbetstiderna måste ändras och att de delade turerna måste bort. Man är också besvikna på att facket Kommunal har skrivit på ett avtal med Nobina där de delade turerna ingår.
Flera bussförare funderar på att säga upp sig om ingen förändring sker, och många menar att de delade turerna är en arbetsmiljöfara eftersom man blir trött efter att ha arbetat långa arbetsdagar och därmed kan utgöra en fara för passagerare och andra i trafiken.
– Jag orkar inte vara trött hela tiden, säger en av bussförarna i en intervju till SVT den 16 november. 
Carita Alenius som kör buss för Nobina i Lund, säger i en intervju i tidningen Kommunalarbetaren att: ”Arbetsdagar som är 13 timmar långa. Pass som inte ger tid för pauser enligt avtal. Delade turer med lång paus på bortaort. Detta är vår vardag.”

De avtal man arbetar på idag utgår från så kallade ramtid. Detta innebär att arbetsdagen räknas från första turen börjar till när den sista turen slutar. Därför blir arbetsdagarna med de delade turerna upp till 13,5 timmar. Nobina utnyttjar detta för att pressa ut maximalt till lägsta möjliga kostnad. Bussförarna får betala för detta. 
Tiden för paus vid ändhållplatserna är minimerad till 7 minuter. Då ska passagerarna lämna bussen, bussen ska kollas och bussföraren ska få tid till kisspaus. Det förutsätter att bussen håller tidtabellen, i annat fall krymper pausen ibland till 1-2 minuter.

De arbetsförhållanden som bussförarna protesterar emot är helt orimliga. Mobilisering krävs för att få bort de delade turerna. 
Facket måste samordna bussförarnas protester med undersköterskornas protester. Trycket på arbetsgivarna måste öka, både på Nobina men också på kommuner och landsting.
Bort med de delade turerna i kollektivtrafiken och i sjuk- och hälsovården. Bygg ut kollektivtrafiken – stoppa privatiseringarna i välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!