Bussstrejken – en kamp för lika villkor

2008-07-09 16:42:28

foto: Johanna Evans
Strejkvakter i bussgaraget i Liljeholmen.

Stämningen bland bussförarna är god. Efter viss vacklan med den tillfälliga frysningen av strejken fortsätter nu kampen för bland annat rätt till ordentlig nattvila.

– Det är väldigt bra att Kommunal tar ut folk igen. Det är avancerat av frysa en strejk och sedan lyckas omstarta, säger Peter Boström, press­talesman för Kommunal Stockholms trafiksektion.
– Kommunal sitter lite i en rävsax. Det går inte att gå med på något under det ­avtal som de kommunalt anställda förarna fick med mindre än att detta avtal omförhandlas. Att strejken återupptogs beror också på trycket från medlemmarna. Skulle Kommunal sälja ut oss skulle det bli ett fruktansvärt liv.

Denna gång varslades bara Busslinksförarna på depåerna i Söderort, Söderhallen och Hornsberg. Kommer förarna i Södertälje, som du företräder, att vara besvikna?
– Det är möjligt eftersom de lite hamnar i ett vakuum, då det fortfarande är avtalslöst. Denna gång slår strejken mot Busslinks tre mest vinstgivande garage ­samtidigt som Swebus ändå drabbas genom att hela Västerbotten tas ut.

Varför gjordes frysningen?
– Kommunal var så pådas­kade av media att de såg det som opinionsmässigt nödvändigt.
– Arbetsgivarna är extremt hårdnackade. De har bestämt sig för att bryta upp den konkurrensneutralitet mellan kommunala och priva­ta arbetsgivare som de ­själva tidigare har värderat så högt. Men nu är det andra tider. Det är därför risk att konflikten varar ända in i ­augusti, avslutar Peter Boström.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!