Busstrafiken i Göteborg hotas av privatisering

2008-10-15 14:34:32




Det kommunalt ägda Göteborgs Spårvägar AB har fattat beslut om att ge stads- kansliet i uppdrag att utreda en eventuell privatisering av bussverksamheten.

Grunden till detta är att man gått med förlust flera år i rad på grund av det låga anbud man lade vid den förra upphandlingen 1999.
Detta var man tvungen att göra för att få behålla andelar i bussverksamheten som man tidigare gått mis­te om vid bolagiseringen för tio år se- dan.
Det pågår nu även en politisk strid mellan de två blocken om en even-tuell upphandling av spårvagnsverksamheten, vilket skulle ge samma för- lustfyllda resultat som bussarna innebär för kommunen.
Kommunen får enligt lag inte skjuta till pengar till bussverksamheten från de vinster man gör inom spårvagnsverksamheten. Ett privat bolag får däremot tillsätta kapital vid behov utan några hinder. Detta ger de privata aktörerna en fördel vid upphandlingar av verksamhet.

Offensiv har tidigare skrivit om privatiseringen av bussverksamheten i Umeå, vilken fick katastrofala följder för såväl personal som resenärer. Bussar belades med körförbud på grund av undermåligt underhåll, turer ställdes in då bussar saknades, tidtabellen är omöjlig att hålla, vilket ökar belastningen på personalen. Bland de värsta exemplen på bussverksamhets­drift står Bergkvarabuss för, som me­stadels baserar sin verksamhet i Skå- ne. Där har man inskränkt personalens arbetsvillkor genom att betala lön till chaufförerna enbart då det finns resenärer på bussarna.
Kommunen påstår att man tar hänsyn till både kvalitet och pris då anbuden övervägs vid upphandlingar. Detta stämmer inte i praktiken.
– Nu är det enbart priset som slår igenom, beklagar Lasse Selander, vice ordförande för Kommunal spårvägens trafiksektion, till Offensiv.
Selander anser att enda garanten för att behålla en hög kvalitet är att driva verksamheten kommunalt. Det finns än tydligare exempel utomlands på att privatiseringar får en negativ effekt. När stora utländska bolag kö­per in sig i bussverksamheten så leder det till en osund konkurrens­situation. Priserna sänks till en början, trots påföljande förluster, för att på så sätt konkurrera ut mindre aktörer.

Nu är det endast tre stora bolag som har den största delen av bussverksamheten i Sverige, vilket enligt Lasse Selander innebär uppenbara risker för kartellbildning och höjda priser i längden.
Prispressen av anbuden innebär att bolagen bryter mot kollektivavtalen och struntar i säkerhet och arbets­villkor för att få verksamheten att gå med maximal vinst.
– Skattebetalarna får betala priset i slutändan, konstaterar Selander.
Kapitalisternas vinster får inte gå före säkerheten och kvaliteten på de allmännyttiga tjänsterna. Nu krävs strid för att stoppa privatiseringen så att busstrafiken förblir i kommunal regi.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!