Bygg inte ut Preemraff

Greenpeace har anmält Preem till Reklamombudsmannen på grund av deras omfattande och systematiska greenwashing (Foto: aka CJ / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Frågan om huruvida Preemraff i Lysekil ska få tillåtelse att byggas ut eller ej är fortfarande inte avgjord, trots att alla klimat- och miljöaspekter tydligt pekar på hur vansinnigt det vore att expandera. 

Den 15 juni ska Mark- och miljödomstolen ge besked om Preem får tillåtelse att bygga ut oljeraffinaderiet eller inte; därefter går frågan över till regeringen. Men Greenpeace har visat på hur Preemraff inför beslutet har lagt miljontals kronor på en systematisk, vilseledande och omfattande reklamkampanj i flera av de stora medierna, som Dagens Nyheter, Expressen och Lysekilsposten, samt på sociala medier som Facebook och Youtube.
Därför anmälde de den 2 juni företaget till Reklamombudsmannen, med krav på att Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell stoppar Preems greenwashing.
– Preem bedriver en omfattande och systematisk greenwashing. Deras reklamkampanj strider mot god marknadsföringssed och bryter mot marknadsföringslagen på en mängd punkter. Därför anmäler vi Preem till Reklamombudsmannen och Konsumentverket och kräver att Cecilia Tisell omedelbart stoppar Preems greenwashing, säger Greenpeace i Nordens kreativa chef Gustav Martner i ett pressmeddelande den 2 juni och fortsätter:
– När vi började granska i detalj hur mycket Preem medvetet grönmålat, försökt förstärka konflikter mellan olika grupper i samhället och till och med anspelat på människors rädslor för krig blev jag chockad. Att ett företag har mage att göra så här och att ansvariga myndigheter inte stoppat dem är inte värdigt vår demokrati.

Utsläppen som raffinaderiet i Lysekil står för innan en utbyggnad är på omkring 1,7 miljoner ton koldioxid om året – på tok för mycket. Med en utbyggnad skulle de släppa ut 2,7 miljoner ton koldioxid om året (som från början beräknades hamna på 3,7 miljoner, men som senare reviderades ner). 2,7 miljoner ton koldioxid om året skulle göra Preemraff till Sveriges största utsläppskälla.
Precis som Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, säger i pressmeddelandet:
– Mitt i en skenande klimatkris har Preem använt fula knep och lagt miljontals kronor på att försöka få sin fossilverksamhet att framstå som en miljö- och klimatgärning. Sanningen är att Preem vill öka koldioxidutsläppen med en miljon ton, göra Preemraff i Lysekil till Sveriges enskilt största utsläppskälla och hindra Sverige från att leva upp till våra klimatmål. Det är oetiskt, otillåtet och oförsvarbart.

Dessutom rapporterade Bohusläningen i början av juni om hur den moderata kommunpampen Mats Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs kommun, har haft nära samarbete med parti­kollegan Stig Nilsson, som numera har ett välbetalt jobb på Preem. De båda ska ha träffats flera gånger för att diskutera expansionen. 
Sotenäs har ställt sig bakom Preems utbyggnadsplaner, ett beslut som Mats Abrahamsson tog på egen hand och inte genom kommunens demokratiska strukturer. Korrupt är bara förnamnet.

Utsläppen måste ner till noll så fort som möjligt om vi ska ha någon chans att undvika en total klimatkatastrof. Den samlade arbetarrörelsen har en avgörande roll i att ställa om produktionen till en grön sådan. Men istället har IF Metall och LO-distriktet i Västsverige ställt sig bakom en utbyggnad, vilket Offensiv skrev om i mars.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att produktionen av smutsig energi ska läggas ner och ställas om till en grön produktion av energi. Det är fullt genomförbart – så mycket produktion och distribution har redan ställts om under coronakrisen, vilket visar att det är möjligt med snabba omställningar. Tekniken finns dessutom redan, men kapitalismens spelregler med ohämmad profit som främsta drivkraft står i vägen.
De som idag arbetar på Preemraff ska dessutom kompenseras och utbildas i gröna teknologier när produktionen ställs om. Facken och arbetarorganisationer måste resa detta som ett av huvudkraven i alla landets klimatsmutsiga företag.
Det krävs gemensam kamp underifrån – för en grön omställning, trygga jobb och upprustad välfärd

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!