Bygg- och Målaravtalen: ”Nivån kunde varit högre”

Förbättringarna gällande arbetsmiljöarbetet uppskattas av Byggnads medlemmar, men låg lönenivå och otillräckliga jämställdhetsåtgärder kritiseras (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det blev ingen strejk bland byggnadsarbetarna. Byggnadsarbetareförbundet och arbetsgivarna kom överens om medlarnas bud den 26 november, dagen innan den varslade strejken skulle ha inletts.

Från kommentarerna på sociala medier kan man läsa att byggnadsmedlemmarnas åsikter går isär om avtalet är dåligt, okej eller ”historiskt” som rubriken på Byggnads hemsida säger. Många uppskattar förbättringarna vad gäller arbetsmiljöarbetet, samtidigt som den största kritiken riktas mot att avtalet följer det låga ”märket” vad gäller löner, trots att vinsterna i byggbranschen är stora. 
Offensiv har intervjuat Byggnads ordförande i Skåne, Jonas Sjöberg, om hur han ser på det nya avtalet.

Är ni nöjda med avtalet?
– Lönenivån kunde väl ha varit högre, men ja, annars är vi i stort sett nöjda. Framför allt är vi nöjda med att vi nu äntligen har fått igenom viktiga frågor angående arbetsmiljön. Till exempel får de regionala skyddsombuden nu tillträde till arbetsplatser där vi har avtal med arbetsgivaren men saknar medlemmar. Det ger möjlighet att kontrollera arbetsmiljön och att avtalen följs.

Är det något i avtalet som kunde varit bättre?
– Tyvärr är det tydligt att arbetsgivaren inte har varit seriös när man talat om vikten av en bra arbetsmiljö, man var inte intresserad av att diskutera detta och därför behövde Byggnads varsla om strejk. 
– Avtalet kunde också varit tydligare om regelverket kring det som gäller säkerhet och ordning på arbetsplatsen. Jag tror att vi kommer behöva gå till domstol för att få prövat hur avtalet ska tolkas.

Något mer som kunde varit bättre?
– Ja, för oss i Byggnads är det en självklarhet att jämställdhet ska råda på arbetsplatserna. Man ska inte bli utsatt för trakasserier på grund av kön eller hudfärg. Alla, oavsett kön, ska ha samma tillgång till omklädningsrum, duschar, med mera. Det är ju faktiskt 2020, men arbetsgivarna verkar inte ha förstått detta. 
– De fick igenom i avtalet att det ska tillsättas arbetsgrupper för att arbeta vidare med jämställdhetsfrågorna. En besvikelse för oss. 


Nytt målaravtal: ”Inte nöjda”

Som väntat blev det ingen strejk. 30 min innan målarna lade ned jobbet meddelades att ett avtal nåtts. Målarnas fick till slut igenom några av sina modesta krav men säger samtidigt att de inte är nöjda. “Målarna förtjänar mer och ett bättre avtal.”

Lön- och pensionsmässigt följer avtalet industriavtalets “märke” vilket Målarna har accepterat under protest. I sin kommentar till avtalet skriver de “Att industrin är den enda sektor som är utsatt för internationell konkurrens stämmer inte. … Vidare måste en demokratisk ordning gälla där fler löntagare och förbund involveras i lönebildningen.” 
Målarnas krav gällde istället arbetsvillkoren, där avtalet ger små förbättringar som höjd reskostnadsersättning med 2 kr per mil och utökad grundutbildning av skyddsombud innehållande sexuella trakasserier. Även Servicearbetaravtalet, som använts för lönedumpning, upphör.
Andra krav som tillgång till schyssta lunch- och omklädningsrum, bättre anställningstrygghet för gravida och lärlingar och att glasögon som blir förstörda i arbetet ska ersättas nämns inte alls i Målarnas kommentar till avtalet. 

Av förbundets uttalande är det uppenbart att de är frustrerade och känner sig bakbundna av en försvagad och i många stycken förlamad fackföreningsrörelse.
”Läget behöver inte vara så svårt för Sveriges löntagare som det varit sedan 1980 då löneandelen av BNP stadigt minskat. det behöver inte vara ett evigt tillstånd. Vi kan komma igen, vi har gjort det förut. Vårt förbund har funnits sedan 1887. Svensk arbetarrörelse behöver en renässans och det första steget i det är en ny modell för lönebildningen i vårt land. Vi behöver en modell som har fokus på medborgarnas välstånd istället för att säkra företagens stora vinster.”
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!