Bygger solidaritet genom konst och folkbildning

av Carlos Gutierrez

– Idag måste vi dra lärdom av vår historia, organisera oss på nytt och resa internationalismens och solidaritetens fana, säger Rob MacDonald (Foto: Natalia Medina).

Rob MacDonald från Barcelona var speciellt inbjuden att tala på folk- och arbetarrörelsens manifestation på 1 maj i Göteborg till minne av de internationella brigaderna, de frivilliga som reste från Sverige för att strida mot fascismen i Spanien 1936-39. Omkring 500 samlades till minne av de internationella brigaderna på Masthuggstorget. Det är i år 80 år sedan krigsslutet och kontrarevolutionens seger över den republikanska och socialistiska motståndsrörelsen.

Rob är konstnär, en stenartist och monumentdesigner som just nu bygger en solidaritetspark i Malgrat del Mar i Barcelonaprovinsen. Han var även i Göteborg under Hammarkullen Urban Art där han gjorde stenstatyer som hyllade de internationella brigaderna och dagens flykting- och förortskamp.
Rob är även konstlärare, föreläsare och folkbildare med bakgrund som stenläggare.
– Idag måste vi dra lärdom av vår historia, organisera oss på nytt och resa internationalismens och solidaritetens fana, säger Rob MacDonald som befinner sig i Göteborg för Angereds konstfestival som pågår 2018-2019.
– Att bygga ett monument som detta kan inte göras i hemlighet för att sedan placeras på plats; det måste vara samhällsbyggande, inkluderande, byggas tillsammans med lokalsamhället och sättas i sitt historiska perspektiv. Därför har jag kopplat samman solidaritetsparken med Urban Art-festivalen och Angereds konstfestival, säger Rob.

Rob har engagerat tusentals ungdomar från en rad länder i sitt skapande av hyllningen till de internationella brigaderna. Bland annat samarbetar han med sex olika skolor i sitt projekt. Han hoppas kunna involvera på samma sätt i Göteborg runt det monument som kommer att byggas här under året.
– När jag frågar ungdomar idag varför brigadisterna kom till Spanien och de svarar att de kom för att det var deras kamp, deras krig, att de förstod att det var gemensam kamp mot fascism, för jobb och bostad som krävdes, då har vi lyckats utbilda ungdomen genom konsten.
– Då förstod arbetarklassen att en seger mot fascismen var nödvändig för att sätta stopp för krig och diktatur, för att göra slut på systemets kris. De visste att detta var den sista och avgörande striden för att stoppa kontrarevolutionen och säkra republikens seger, säger Rob.

– Vi är i en social och politisk kris igen, med växande polarisering och högerpopulism, rasism och fa­scism på frammarsch i Europa. Det är samma krafter som krävs idag som i Spanien 1936 för att segra.
– Det är viktiga lärdomar att lära ut och undervisa nästa generation om, från det spanska inbördeskriget 1936 till de gryende rörelserna idag för miljö, feminism, antirasism, för kampen mot privatiseringar, för jobb och bostad.
– Det är enigheten och kraften i folk- och arbetarrörelsen internationellt som krävs, och enas vi kring gemensamma mål är vi ostoppbara.
– Jag är här för att fortsätta bygga solidaritet genom konst och folkbildning. I sommar fortsätter vi med Angereds konstfestival ”Periferin är centrum”. 

– Vi vill skapa ett samhällsbyggt monument med ungdomar i förorten, som syftar till att vara en del av att förena oss och att berätta vår historia. Med ”periferin i centrum” menar vi periferi rent fysiskt i våra ytterområden, men också ekonomiskt och socialt. 
– Vårt mål är ambitiöst: att ta upp alla relevanta politiska frågor som finns i orten, medan vi kollektivt bygger ett stort konstverk vars mål är att placera det i centrum för att visa att vi står i centrum – vi, folket, inte bankerna, inte företagen, inte den en procent rika, avslutar Rob.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!