Byggnads går ut i strejk

2007-04-18 14:04:35
Byggnads sa på tisdagen nej till medlarnas bud. Därmed utlöses den varslade strejken för 824 byggnadsarbetare vid 46 arbetsplatser hos Peab över hela landet klockan 5 på onsdag förmiddag.
Nya varsel om strejk har också lagts för 1 500 byggnadsarbetare vid Skanska, NCC och JM från fredag den 27 april.

Byggnads anger fem skäl för sitt nej:
  • Den föreslagna arbetstidsförkortningen är endast en dag under avtalets treårsperiod. Därmed skulle byggnadsarbetarna ha fortsatt att ha de längsta arbetstiderna för jobb med några av de tyngsta arbetsuppgifterna.
  • Löneökningarna understiger industriavtalets.
  • Semesterkraven är inte tillgodosedda.
  • Förhandlingsrätten föreslås visserligen omfatta en större del av arbetsmarknaden, men är samtidigt så inskränkt att särskilt arbetare på mindre företag och arbetsplatser får ett otillräckligt skydd.
  • En rad oklarheter i medlarbudet kan leda till svåra och utdragna tolkningstvister.

”Strejken träder i kraft”

– Det här betyder att strejken mot Peab träder i kraft, säger Byggnads pressekreterare Håkan Olander till Offensiv.
På frågan om vilka frågor han bedömer som de svåraste nötterna att knäcka, svarar Olander med de fem punkterna i pressmeddelandet.
– Men det har funnits särskilda problem dels kring hur man ska beräkna lönehöjningen och dels om förhandlingsrätten (särskilt på små arbetsplatser inom anläggnings- och reparationsområdet).
Byggnads har begärt en höjning av grundlönen från 112 till 124 kronor i timmen. Men detta betyder enligt facket bara en uppräkning till de nivåer som gällde 1999.
Arne Johansson
(för mer info: www.byggnads.se)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!