Byggprojekt blockerar allmänheten

Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Östersund planerades en gång så att man från varje tvärgata skulle ha utsikt över Storsjön och antingen Frösön eller Oviksfjällen. 

Längs stranden går järnvägen och nedanför den finns ett gammalt industriområde där järnvägens verkstäder fanns. När verkstäderna avvecklades lämnades ett stort område nere vid stranden. Det fanns olika planer för området från en konserthall till en park och det som nu förverkligas, nämligen ett bostadsområde i två etapper. 

Etapp ett skulle enligt ursprungsplanerna bestå av 3-4 våningar höga gavelhus med glapp emellan, totalt 70 lägenheter. Verkligheten i dag när etapp 1 är förverkligad är 6-våningshus sammanbundna med 3-våningshus, totalt 156 lägenheter. Sammanbindningen utgör en effektiv barriär ner mot sjön för andra än de boende. 

Etapp två i utbyggnaden skulle innebära ännu fler lägenheter och ännu fler hus. Efter enorma protester har det ursprungliga förslaget modifierats något. En huskropp har flyttats 6 meter så att utsikten från den största gatan ner mot sjön är nära nog intakt. I ursprungsförslaget skulle den utsikten försvinna helt. I backen ovanför järnvägsstationen ligger en omtyckt park och ovanför den ligger stora kyrkan. Utsikten därifrån riskerade att förstöras av höga hus. Protester har tvingat exploatörer att ta bort en våning på husen. 

I det första förslaget fanns en park nedanför järnvägsstationen för att säkra utsikten från kyrkan. Parken har gradvis krympt för att i sista förslaget vara helt borta. Bengt Gryckdal, chef för Mark och exploatering säger att ju mer som byggs desto bättre. ”Vi måste få byggekonomin att gå ihop annars får vi inget sålt och inget blir byggt.” Han är inte förtjust i kraven på lägre hus. 

Nya bostäder behövs i Östersund, men behöver man bygga höga hus på sjöstranden? Det som riskeras är alla östersundares tillgång inte bara till en unik utsikt över sjö och fjäll utan dessutom blir en stor del av stranden privat med tillgång endast för de boende. Flera organisationen protesterar, bl a kyrkan som betraktar utsikten från kyrktrappan som en andra altartavla. De är beredda att överklaga så långt det går. 

Arkitekt Lennart Köpsén i Östersund anser att det är fel att bygga höga hus längst ner. Det är klart att höga hus innebär att fler kan köpa en sjönära utsikt samtidigt som ännu fler stängs ute från en unik utsikt. Ytterligare ett exempel på hur några köpstarkas intresse tillåts förstöra för flertalets intresse. Nu riskerar dessutom flertalets intresse att förstöras för lång tid framöver. Husen lär ju inte rivas i första taget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!