Centerns högerhopp

2006-07-28 14:50:45
”Jag vill inte ha mer sossepolitik! Jag vill ha en borgerlig regering… man ska kunna bli rik som företagare”, skriker Maude Olofsson från podiet.

Hon har strax innan välkomnats till mikrofonen av Maria Rankka, biträdande chef på Timbro, näringslivets propagandaorgan, för att göra sitt utspel om att centerpartiet vill ta bort anställningstryggheten för arbetslösa ungdomar under 26 år.
Olofsson kvackar vidare att Sverige har för många ”fågelungar som matas” och det står klart att hon inte syftar på direktörernas och kapitalägarnas bonusnappar.
SVT-dokumentären ”Högerhoppet” inleds med denna illustration av hur centerpartiet sedan slutet av 90-talet tagit stora steg högerut.
Centerns samarbete med den socialdemokratiska regeringen mellan 1995-1997 skapade en organiserad opposition inom ungdomsförbundet CUF och Stockholmscentern som utmanade och till slut fällde den gamla centerledningen.
Dokumentären beskriver hur Timbro i mitten av 90-talet tog initiativ i centerpartiet för att göra slut på samarbetet med socialdemokraterna.
Kampanjen för mer nyliberala krav leddes av den Timbroanställde centerpartisten Dick Erixon i Stockholmsdistriktet och av centerns ungdomsförbund (CUF), som idag är ännu mer till höger om Maud Olofsson.
Dåvarande CUF-ordföranden Christina Jonäng ville bland annat ersätta barnbidrag och föräldrapenning med en generell barnpeng på 3 000 kronor i månaden för att driva fram privatiseringar.
Lennart Daléus, centerns partildare 1998-2001, blev inte den nyliberale ledare som ”Timbrocentern” ville ha och ersattes därför av Maude Olofsson som både hade traditionella centerrötter som lantbrukardotter och var beredd att profilera centern som nyliberalt parti. ”Timbrocenterns” nyliberala kurs gäller sedan dess.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!