Centerns valprogram: Strejkförbud och lönedumpning

2006-08-15 22:33:14
För att stoppa facket från att bekämpa lönedumpning vill alliansens partier göra omfattande inskränkningar i den självklara demokratiska rättigheten att strejka och sätta företag i blockad.

Svenskt Näringsliv har länge drivit en kampanj mot strejkrätten. Kraven har varit två, att införa en proportionalitetsregel och att förbjuda sympatiåtgärder.
Det förstnämnda kravet stöds av centern, kristdemokraterna och folkpartiet. Det betyder att en domstol ska pröva om fackets stridsåtgärd ska tillåtas eller ej. Domstolen ska även ta ställning till fackets krav. Det vill säga en domstol ska avgöra huruvida kollektivavtal ska gälla eller inte. Helt horribelt.
Centern och kristdemokraterna vill ha ett förbud mot sympatiåtgärder. Men förbudets förespråkare finns inom alliansens samtliga partier. I en riksdagsmotion (ej från partierna) undertecknad av ledamöter från alliansens fyra partier heter det att: ”Utgångspunkten bör vara att radikalt inskränka rätten att med tvång tvinga företag att skriva under kollektivavtal, vilket vore steg mot flexiblare arbetsmarknad” (citerat i LO:s nya skrift: Arbetsrätten med en borgerlig regering).
Utan sympatiåtgärder och blockader skulle facket inte ha möjlighet att tvinga fram kollektivavtal på arbetsplatser som saknar det och där det inte finns några fackligt anslutna.
Centern vill för övrigt också avskaffa Arbetsdomstolen, eftersom den anses försvara kollektivavtalet för mycket!
Det handlar alltså om att försvaga facket och öppna alla dörrar för utbredd lönedumpning.
Med hjälp av lönedumpning och antifackliga lagar vill högeralliansen skapa ett ”bättre företagsklimat”. I en tid när företagen, mycket till följd av s-regeringens politik och LO-ledningens kapitulation, aldrig tjänat så mycket pengar.
Det krävs kamp för att försvara de fackliga fri- och rättigheterna. Men istället för kamp och att lita till medlemmarnas styrka och aktivitet väljer LO-ledningen att lita på Perssons socialdemokrater. Även socialdemokraterna går i riktning mot att genomföra ett omfattande systemskifte på arbetsmarknaden, vilket kommer att belysas i kommande nummer av Offensiv.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!