Chile: Delseger för fängslade mapucheindianer

2010-10-13 15:11:50




Efter 82 dagars hungerstrejk och en flodvåg av solidaritetsmanifestationer världen över nåddes en delseger för de terroristanklagade Mapucheindianerna.

I kampen för rätten till sin mark har 111 indianer fängslats med hjälp av antiterroristlagar från Pinochetdiktaturen. De kan hållas fängslade i tre år utan rättegång och hotas med 20 års fängelse om de skulle dömas.
Anklagelserna har inte dragits tillbaka, men de kommer inte längre att ställas inför en militärdomstol utan inför en civil domstol.
Att högerregeringen backar är helt och hållet ett resultat av Mapuchefolkets beslutsamhet och stödet från den chilenska arbetarklassen, som mött brutalt våld från statens väpnade styrkor, och den internationella solidariteten.

Hungerstrejken avbröts i fredags, men Mapucheindianernas långa kamp för rätten till sin mark,  att tala sitt språk och demokratiska fri- och rättigheter fortsätter.
– Mapucheindianerna har kämpat i över 100 år för sina rättigheter och mot att behandlas som andra klassens medborgare. Men under 90-talet blev vi mer organiserade och bildade en centralorganisation ”consejo de todos las tierra”, berättar Silvia Runca på Spanska Radion i Hammarkullen till Offensiv.
– Ursprungsfolket har börjat känna sin styrka och börjat att ta tillbaka jorden som tillhör dem. Likt MST i Brasilien är organiserade jordockupationer ett effektivt sätt.
– Det är regeringen och storföretagen som är fienden. Det är de som säljer och köper vår mark utan att vi får vara med och besluta, säger Silvia Runca.

Rättvisepartiet Socialisterna ger likt vår systerorganisation i Chile, Socialismo Revolutionerio, fullt stöd till mapuchefolkets krav.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!