Chile: Elever och studenter strejkar mot regeringen

2006-07-28 14:50:50
I Chile har en massiv och växande rörelse bland elever och studenter brutit ut som skakar den nya Bacheletregeringen. 100 000-tals har i flera dagar intagit gatorna.

Den 22 maj startade protesterna och växte dag för dag. Beskrivningar av välorganiserade demonstrationer och ockupationer av skolor och universitet har präglat chilenska media. Eleverna och studenterna kräver mer resurser till skola och utbildning.
På en ockuperad skola i huvudstaden Santiago hänger en stor banderoll med ett Che Guevara-citat ”vi är realister – vi kräver det omöjliga”. På andra skolfasader hänger plakat och banderoller med tydliga budskap ”ockuperad skola – för bra utbildning åt oss, inte åt marknaden”.
I Chile kostar det pengar att gå i skola vilket demonstranterna också vill förändra. ”Gratis och bra utbildning” säger många banderoller i demonstrationerna.
På de ockuperade skolorna och på demonstrationerna riktas även slogans direkt mot Michelle Bachelets regering. Bara tre månader efter att hennes regering kom till makten utmanas den av den största proteströrelsen på årtionden i Chile, något som i förra veckan fick henne att samla alla ministrar till ett krismöte.

Största proteströrelsen

I Chile har klasskampen släpat efter i jämförelse med andra Latinamerikanska länder, vilket nu kan ha fått en vändpunkt. Detta är den största proteströrelsen i sitt slag sedan 70-talet och genomförs av den första generationen som inte upplevt Pinochetdiktaturen. Dessa ungdomar kommer inom några år att komma ut på arbetsplatser med lärdomarna från skolstrejker och ockupationer.
Eleverna som har intagit gatorna med krav på bättre utbildning, blir brutalt slagna av polis och bemötta med vattenkanoner och tårgas på samma sätt som tidigare generationer under diktaturen. Ändå förekom det inga som helst vandaliseringar eller skadegörelser från ungdomarnas sida. Men polisen har gång på gång visat att de inte har några problem med att våldsamt attackera och misshandla personer så unga som tretton till sexton år, som är på gatorna för att kräva fler lärare, mindre klasser, böcker och mer resurser.
På tisdagen den 30 maj utlystes en nationell strejkdag på skolor och universitet med stöd av lärare och föräldrar.

500 000 demonstrerade

Det blev en massiv styrkeuppvisning med 500 000 demonstranter. Runt om i städerna marscherade grupper från olika skolor och universitet med talkörer som ”elever och lärare framåt tillsammans”.
De möttes av tårgasregn. Tårgas sköts också in på de ockuperade skolorna och polisen gick till våldsam attack. Svaret från demonstranterna var fortfarande fredligt och talkörer som ”donde está Bachelet” (var är nu Bachelet) startades.
En förälder som demonstrerade tillsammans med sina två söner säger:”Från polisens sida känns stämningarna åter som under diktaturen, jag trodde aldrig jag skulle få uppleva detta igen.” Polisens provokationer ledde sedan den 31 maj till sammandrabbningar då ungdomarna för första gången försvarade sig. Det blev ett flera timmar långt slag där över 700 ungdomar omhändertogs.

Skolockupationer

Hur ockupationerna skötts i olika skolor har varit olika. I vissa fall har det varit självutnämnda ledare som agerat utan demokrati underifrån. På andra skolor har avancerade kampmetoder och demokratiskt valda kommittéer styrt. På en skola som Socialismo Revolucionario (CWI i Chile – RS systerparti) besökte hade man demokratiskt valt kommittéer som ansvarade för allt ifrån säkerhet och matlagning till hur dagstidningar skulle komma fram till ockupationen.
Socialismo Revolucionario agerar nu för att sprida kampen till arbetsplatser och fackföreningar. Eleverna kan inte ensamt segra. Rörelsen måste snabbt avancera framåt och spridas till arbetsplatser. Socialismo Revolucionario förespråkar även en 24-timmars generalstrejk med elever, studenter och arbetare tillsammans. Kampen bland de unga i Chile kan nu öppna upp för en ny period av klasskamp.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!