Chile: Extremhögern skriver nya konstitutionen

José Antonio Kant är Chiles Trump (Foto: Wikimedia Commons).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Den 7 maj hölls val i Chile till det konstitutionsråd som har uppgiften att skriva en ny konstitution. Valresultatet blev en seger för högern och extremhögern, som nu kan skriva ett förslag till ny konstitution.

Valet var en följd av att förslaget från det tidigare konstitutionsrådet, där representanter från det som benämns som centern-vänstern hade majoritet, hade röstats ned i en folkomröstning.
Det parti som fick flest röster i valet den 7 maj var det högerextrema Republikanska partiet (PLR), med över 34 procent. Partiets ledare är José Antonio Kast, som förlorade presidentvalet mot nuvarande president Gabriel Boric 2021.

Kast och extremhögern sprider skrämselpropaganda och använder sig av samma retorik som Trump i USA och Bolsonaro i Brasilien.
Kast och PLR är emot abort, samkönade äktenskap och invandring, och försvarar nyliberalismen och Pinochets politik.
Extremhögern har också gjort klart att man inte vill byta ut den nuvarande konstitutionen, utan låta den vara grunden till en ny.

När Gabriel Boric vann presidentvalet 2021 fanns det enorma förhoppningar om förbättringar
Men hoppet om att valet av den så kallade vänsterpresidenten Boric skulle innebära en verklig förändring har släckts hos de flesta chilenare eftersom det visat sig att han var som vilken annan socialdemokrat som helst; minimala förbättringar har gjorts enbart där det inte har kostat eller stört.
Borics svek banade väg för Kast och den populistiska extremhögern och den traditionella högerns seger i valet.

Den masskamp som pågick under 2019 och 2020 där tiotusentals tog till gatorna i Chile var det som ledde till möjligheten att skriva en ny konstitution.
Idag har dock extremhögern och populismen ett övertag, men som bevisats många gånger om är masskamp det bästa botemedlet. Med en stark mobilisering underifrån mot högern och förtrycket kan nya segrar vinnas och ett vänsteralternativ börja byggas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!