Chile: processen för en ny demokratisk konstitution påbörjad

Masskampen som startades 2019 vann en ny grundlag, som nu börjar tas fram och ersätter Pinochetdiktaturens (Foto: cameramemories / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Det historiska arbetet med att skapa en ny och mer demokratisk konstitution i Chile har påbörjats. Den folkvalda konstituerande församlingen har nu ett år på sig att skriva en konstitution som ska ersätta den som infördes under Pinochet-diktaturen.

I Chile har det aldrig tidigare skrivits en konstitution under demokrati. Den nuvarande konstitutionen, som skrevs under Pinochets diktatur 1980, är en rakt igenom nyliberal konstitution som har förenklat försäljningen av hela det chilenska samhället till privata banditer och aktörer. 
Sedan diktaturen föll 1990 har det förts en kamp för en ny konstitution, men inte förrän nu har kampen segrat.

Den konstituerande församlingen som har valts demokratiskt av landets befolkning har som uppgift att skriva en helt ny konstitution. Församlingen består av hälften kvinnor och hälften män, och har 17 platser specifikt avsedda för representanter för landets ursprungsfolk. Sammanlagt består församlingen av 155 personer, och en överhängande majoritet består av personer från olika vänster- och centervänstergrupper.
Under söndagen den 4 juli träffades församlingen för första gången, som valde en ordförande. För att väljas krävdes absolut majoritet, och personen som valdes blev Elisa Loncón, aktivist från mapuchefolket. Hon blir en viktig symbol både som kvinna och som mapuche, i ett land som präglas av patriarkala strukturer. 
Som ordförande får hon en möjlighet att ge mapuchekvinnor en röst i samhället och i den pågående demokratiprocessen.

Det måste leda till en grundlag som representerar folket – inte vinstjakt och marknadskaos.

Arbetet med att skapa en ny chilensk grundlag har bara börjat, och det kommer inte bli enkelt. För att få igenom artiklar till den nya konstitutionen krävs att två tredjedelar av församlingen röstar för. Detta är ett krav som finns i den nuvarande konstitutionen som infördes under Pinochet-diktaturen. 
Kravet på två tredjedelars majoritet finns just för att försvåra förändringar och på så sätt rädda den gamla konstitutionen. Däremot fick inte högern den tredjedel de skulle behöva för att kunna påverka innehållet i den nya konstitutionen.

Nu har den konstituerande församlingen ett år på sig att besluta om och skriva en ny konstitution som ska representera alla medborgares behov och önskemål. Det blir ett hårt arbete, och de har stora förhoppningar på sig. 
Kampen för den här unika möjligheten har pågått i 30 år och det måste leda till en grundlag som representerar folket – inte vinstjakt och marknadskaos.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!