Chile: Rungande ja till ny konstitution

Vallokalskö i Santiago. Nu måste massorna hålla uppe trycket och inte låta de styrande avleda med sin nyfunna ”öppenhet” (Foto: Wikipedia Commons).

av Louise Strömbäck & Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Söndagen den 25 oktober hölls ett historiskt val i Chile, där folket beslutade om att en ny konstitution ska skrivas. Detta är en följd av de massiva protester som bröt ut den 18 oktober 2019 och som har pågått sedan dess, mot det nyliberala systemet som har förtryckt folket i årtionden.

Under natten till måndagen var tiotusentals chilenare ute på gatorna och firade valresultatet. Söndagens folkomröstning hade ett mycket högt deltagande, särskilt bland unga. Hela 78,2 procent röstade för att en ny konstitution ska införas, och av de som röstade för fanns det två alternativ. Av dem röstade 79,2 procent för att den ska utformas av en konstituerande församling bestående av framröstade delegater.
Det andra alternativet bland ja-rösterna var att den konstituerande församlingen skulle bestå till hälften av politiker från senaten, men det gick alltså inte igenom. Hade det gjort det skulle det inneburit en öppning för högern att ha inflytande över utformningen av den nya konstitutionen och det är därför alternativet fanns med överhuvudtaget.
Alternativet som vann innebär istället att konstitutionen kommer kunna utformas demokratiskt och på gräsrotsnivå. Det innebär att stora förändringar kan införas i landets politik, där den politiska makten kan tas tillbaka från högerns elit till folket. 
Saker som pensionssystemet och vården kan återförstatligas för att stå under folkets kontroll istället för under privata kapitalister.

En ny konstitution har länge varit ett krav som ställts i samband med olika kamprörelser i Chile. Den nuvarande konstitutionen skrevs 1980 under diktatorn Pinochet, vilket konstitutionen också speglar i form av en konstitutionell nyliberalism med privat sjukvård och utbildning samt ett privatägt pensionssystem. Efter återinförandet av demokrati i landet år 1990 behölls konstitutionen med enbart små ändringar.
Kravet på en helt ny konstitution skriven av folket är ett av de viktigaste kraven som har ställts under den massiva proteströrelsen som väcktes i oktober förra året. Rörelsen har mötts av enorm repression i form av polisvåld, där polisen bland annat har skjutit gummikulor mot demonstranters ansikten vilket har lett till att hundratals förlorat synen på minst ena ögat.
Men trots förtrycket mot rörelsen och även coronakrisen gav det chilenska folket aldrig upp. Chiles högerregering gick med på att genomföra en folkomröstning för att besluta om konstitutionen ska bytas ut eller inte, i förhoppning att slippa undan en ny konstitution. Men valresultatet och valdeltagandet visar mycket tydligt det chilenska folkets vilja, vilket är en ny konstitution som utformas av folket för folket.

Dock är det nu som det verkliga arbetet börjar, och det är viktigt att inte luta sig tillbaka i tron att allt är löst i och med valsegern. Att få en chans att påverka utformandet av en helt ny konstitution är en unik möjlighet att lagstifta om arbetarklassens, studenters, arbetslösas och fattigas rättigheter. 
Nu gäller det att fackföreningarna, folkrörelserna, ursprungsfolken och studentorganisationerna fortsätter att hålla det politiska trycker uppe. Kampen för att fälla Piñera är inte slut med en seger i folkomröstningen. Man ska inte låta sig avledas av regimens ”nya öppenhet”. 

Demokrati underifrån krävs för att garantera att den nya konstitutionen skrivs utifrån folkets intressen och behov. 
En sådan konstituerande församling vore en revolutionär församling – en gräsrötternas demokrati underifrån för att kunna genomföra den nödvändiga omfördelningen från banker, storbolag och rika till det arbetande folket. Vad som krävs är att driva den revolutionära rörelsen vidare och störta hela den gamla sociala, ekonomiska och politiska ordningen och föra makten till det chilenska folkets händer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!