Chile skakas av nya massprotester

En vecka innan folkomröstningen exploderar Chile i ny masskamp. Flaggan är Mapuchernas flagga, ursprungsfolk i Chile (Foto: CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Nya massprotester skakade Chiles huvudstad och andra städer runt om i landet på årsdagen av den sociala och politiska revolt som har skakat landet sedan ett år tillbaka. I centrala huvudstaden Santiago samlades hundratusentals demonstranter och i Valparaiso tiotusentals. Kravet var tydligt: president Sebastián Piñeras måste avgå. 

Den 18 oktober 2019 beskrivs som Chiles återuppvaknande. Chile bokstavligen exploderade i en revolt som inleddes med ungdomens protester mot prishöjning av biljettpriset i tunnelbanan, men som snabbt utvecklades till en massrörelse mot presidenten, regimen och hela det politiska och ekonomiska systemet.
Protesterna krävde regeringens avgång, bättre pensioner, högre löner, utbyggd och billigare samhällsservice, med mera. Corona-pandemin avbröt tillfälligt rörelsen, men protesterna har fortsatt under året och nu på nytt återkommit i masskala. Demonstrationen i Santiago samlade omkring 250 000.

Under protesterna som till stora delar hade känslan av karneval och folkfest sattes två kyrkor i brand, en av dem tillhörande militärpolisen. Vid ett av tillfällena greps en från den chilenska flottan, vilket demonstranterna menar bevisar att våldet provoceras fram av regeringens infiltratörer som vill ge polisen en orsak att med våld angripa fredliga protester.
För en vecka sedan släppte Amnesty en rapport som kritiserar den chilenska polisen för omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Kritiken riktar sig mot polisens behandling av demonstranter det senaste året och mot att systematiskt övervåld, tortyr och sexövergrepp har präglat polisens agerande. Över 30 demonstranter har dött och 12 000 har skadats enligt rapporten. 
Amnesty kräver därmed att såväl polisen som regeringen utreds för brott mot mänskliga rättigheter. 

Stärkta av massprotesternas återkomst går Chile till folkomröstning söndagen den 25 oktober. Chilenarna förväntas då godkänna att landet ska få en ny grundlag för att ersätta den grundlag som har ärvts från tiden med diktator Augusto Pinochet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!