Chockdoktrinen: Orbán får obegränsad makt

Pandemin får inte utnyttjas av högern för att inskränka mänskliga rättigheter (Foto: EPP / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Coronakrisen utnyttjas nu av högerreaktionärer runt om i världen för att försöka ge sig själva mer makt – eller obegränsad makt. 

I Polen rapporterar Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Alternatywa Socjalistyczna att ”speciallagar” är på gång. 
Och parlamentet i Ungern gav den 30 mars i princip obegränsad makt till den högerpopulistiske reaktionären Victor Orbán. 
Detta då de förlängde det nationella undantagstillståndet från att gälla 15 dagar i taget (som röstades igenom den 11 mars) till att gälla på obegränsad tid. Ungerns justitieminister Judit Varga anklagar de som nu kritiserar att detta händer för att ”reagera hysteriskt”.

Lagförslaget som röstades igenom ger Orbán makten att ”vidta extraordinära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin”. Det ger regeringen makt att styra utan dekret – i praktiken inför man en diktatur.
Man kan även dömas till böter och fängelse om man ”sprider falska nyheter om coronaviruset”. Med tanke på att Orbáns regim är känd för att slå ner mot regimkritiska röster lär dessa lagar användas för att rättfärdiga repressiva metoder.

Vissa av de inskränkningar på demokratiska fri- och rättigheter som regeringar globalt genomför med motiveringen ”att bekämpa coronaviruset” kan bli permanenta om inte en stark kämpande arbetarrörelse kan mobilisera ett motstånd när smittorisken är borta.
Därför krävs det att socialister och välfärdsaktivister världen runt organiserar och samlar folk till en kämpande antikapitalistisk rörelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!