Colombia: Upptrappad kamp trots våldet

Trots svår repression fortsätter kampen mot polisvåld och för sociala åtgärder (Foto: Humano Salvaje / Wikimedia Commons).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Protesterna och strejken som startade den 28 april mot det planerade skattepaketet i Colombia har intensifierats.

Förutom att stoppa skattepaketet som skulle slå hårt mot arbetare och medelklassen har protesterna också inneburit att finansministern Alberto Carrasquilla har tvingats avgå och att den planerade sjukvårdsreformen har dragits tillbaka. 
För första gången i Colombias historia har arbetare, studenter, pensionärer, bönder och ursprungsbefolkningen gjort gemensam sak och intagit gatorna i massor – inte bara i huvudstaden, utan runt om i hela landet. I flera städer har befolkningen lyckats hålla vägblockaderna den hårda polisrepressionen till trots. 
Efter år av polisbrutalitet är förtroendet för polisen lågt och fortsatta övergrepp eldar snarare på motståndet än upplöser det. Det är oklart hur många som har dött under protesterna. Hundratals har skadats och många är fortfarande försvunna.

I slutet av förra veckan, när strejken hade pågått en månad, hölls återigen större manifestationer.
Under fredagen uppges det vara 13 döda bara i Cali. Även civila högergrupper har börjat att beväpna sig och skjuta skarpt mot demonstranter och in i blockaderna med förevändningen att de skyddar sig själva och sin egendom.
Presidenten Ivan Duque satte efter protesterna den 29 maj in militär för att riva vägspärrar och stävja upprorsstämningen.

Under strejken har kravlistan vuxit till att bli: Stopp på polisbrutaliteten, reformering av den militariserade polisen, krav på ekonomiskt stöd under pandemin, stopp på privatiseringar av sjukvården, kostnadsfri universitetsutbildning och rättigheter åt ursprungsbefolkningen – som bara är några av kraven.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!