COP26: Den socialistiska rösten hördes över hela världen

ISA:s block var livligt och energifyllt, och drog till sig mängder av personer (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson & Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

ISA:s ingripande i protesterna i samband md klimattoppmötet COP26 var mäkta imponerade; läs om det här. Nedan följer bilder, rapport från stormötet och kommentarer från Darragh O’Dwyer, en av ISA:s organisatörer på plats i Glasgow.

Kapitalismen dödar planeten! Ta kamp för socialistisk förändring!

Stormöte som gav mersmak och socialistiska svar på klimatkrisen.

Stormötet som ISA anordnade lördagen den 6 november hade rubriken ”Kapitalismen dödar planeten! Ta kamp för socialistisk förändring” och en publik på 370 personer på plats. Många fler deltog från hela världen via nätet.
Det var ett peppande, internationellt och intressant möte med talare från hela världen, skarpa politiska analyser och bredd när det gäller ämnena som togs upp. 
Haritha Olganathan från Socialist Party på Irland och YARI-kampanjen (Youth Against Racism and Inequality, ”Ungdomar mot rasism och ojämlikhet”) talade om politikerna som pratar i cirklar om hur de ska lösa klimatkrisen som de själva har skapat. 
– Glöm bort de där affärsmännen och politikerna när ni deltar i klimatprotesterna för det är här som vi har potentialen att kräva och vinna den radikala förändring som behövs! Härskarklassens språk består bara av tomma löften. 

Klimataktivisten Ana Vitória från Liberdade, Socialismo e Revolução (LSR, ISA i Brasilien) talade bland annat om Bolsonaroregimens misskötsel av coronakrisen, men också om kampen mot det industriella jordbruket som skövlar i Amazonas och förorenar vattendrag. Hon betonade behovet av att utmana kapitalismen genom att omedelbart förstatliga storföretagen, som ett steg i att rädda planeten. 
Grace Fors från Socialist Alternative i USA berättade om kampen mot de repressiva abortlagarna i Texas, för kvinnors rätt till sina egna kroppar och om den katastrofala köldknäppen som förvärrades av de styrande politikerna och privata energibolag.
Caitlin Lee, facklig aktivist och ordförande för servicefacket i Glasgow, var inbjuden gästtalare och beskrev hur Glasgows industrier urholkades under Thatcher, och hur hennes arv av privatiseringar och nedskärningar fortfarande drabbar arbetarklassen. Hon tog upp om hur coronakrisen har lett till arbetslöshet, svårigheterna med att överleva på bidrag, och om arbetare som strejkar för drägliga arbetsvillkor.
Mai Vermeulen från LSP/PSL (ISA i Belgien), ISA:s socialistiska feministiska plattform ROSA och Aktiva Vänsterstudenter talade också.

Vi hörde även tal från Ndumiso Ncube från Workers and Socialist Party (WASP, ISA i Sydafrika); fackligt aktiva Hugh Caffrey från Socialist Alternative i England, Wales och Skottland; Mick Barry, ledamot i irländska parlamentet för Socialist Party; före detta fossilindustriarbetaren Archie MacLellan; samt Ken Lee från kampanjen SARCHK (”Solidaritet mot repressionen i Kina och Hongkong”).
Mötet livesändes och går att se på Youtube (World to Win – International Socialist TV).

”Hundratals vill bli medlemmar i ISA”

– Vi träffade så många arbetare och unga som söker en lösning, som förstår att kapitalismen är hindret, berättar Darragh O’Dwyer (i grön regnjacka).

”Hundratals har kontaktat oss och vill bli medlemmar eller veta mer om International Socialist Alternative efter demonstrationerna”. Det säger Darragh O’Dwyer, en av ISA:s organisatörer på plats i Glasgow.
– Det är tydligt att allt fler förstår att världsledarna inte kommer att ta de radikala beslut och åtgärder som behövs. Vi träffade så många arbetare och unga som söker en lösning, som förstår att kapitalismen är hindret.
ISA gjorde ett stort intryck, med över 300 medlemmar från 20 länder på plats, med talkörer om att det behövs socialism. Och hundratals fler anslöt under demonstrationens gång. Omkring 400 kom på ISA:s offentliga möte och över 1,000 tidningar såldes på demonstrationerna, trots att det regnade på lördagen.

Darragh O’Dwyer och ett team av ISA-medlemmar har haft aktiviteter i Skottland sedan början av september. De är mycket nöjda, men också trötta och lite slitna.
– Vi började med politiska förberedelser, sedan blev det alla organisatoriska förberedelser med resor, bussar, boende och möten. Ett fåtal långväga kamrater kom från Brasilien och USA, medan deltagare från Sydafrika tyvärr hindrades på grund av landets covidrestriktioner.
– Responsen i Skottland har varit bra. Vi har diskuterat frågan om Skottlands oberoende med många, visat att det styrande partiet SNP bygger sitt krav på oberoende på oljeindustrin, en industri som sysselsätter 100,000 i Skottland. 
– Vi visar att kapitalismen inte garanterar hälsa och planetens framtid, att kampen handlar om ett oberoende socialistiskt Skottland, som en del av en internationell kamp mot klimatkrisen.
ISA:s socialistiska kamp för klimatet fortsätter efter COP26.

”Coolt att se att så många från hela världen samlades tillsammans”

Boel Bernmark.

Boel Bernmark från Unga Socialister (RS ungdomsorganisering) var en av dem från Sverige som åkte med till Skottland. 
– Det var häftigt att vi var så många från ISA, och att det var så många totalt som var med på demonstrationerna! Coolt att se att så många från hela världen samlades tillsammans, säger Boel och fortsätter:
– Jag tyckte också att det var intressant att höra alla de olika talarna under helgen, till exempel representanterna för ursprungsfolken på Fridays For Future-demonstrationen och Amy Fergusson från ISA om den fackliga kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content