Corbyn borde starta ett nytt vänsterparti, men vilket?

För socialister är det en strategisk uppgift att delta i bygget av ett nytt massparti med rötter i kamp och organisering (Foto: Jeremy Corbyn / Flickr CC).

av Hugh Caffrey, Socialist Alternative (ISA England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Socialist Alternative (ISA i England, Wales och Skottland) välkomnar nyheten att den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn överväger att bilda ett nytt vänsterparti och ställa upp som det partiets kandidat i nästa parlamentsval eftersom han inte kommer att bli socialdemokratiska Labours kandidat.

Att vänsterpolitik kan vinna stöd visar inte minst det uppsving som Labour fick när Jeremy Corbyn var partiledare. Under Corbyns tid fick Labour en halv miljon nya medlemmar, varav hälften har lämnat sedan högern återtog makten i Labour och Kier Starmer blev ny partiledare.
I valet 2017 fick Corbyns Labour 2 miljoner röster fler än i före­gående val och om valkampanjen hade fått mer tid skulle partiet haft en chans att vinna.
Socialist Alternative anser att ett nytt parti redan borde ha bil­dats. Det finns visserligen en oro över att nytt parti splittrar rösterna mot hö­gern (det regerande Torypartiet), men även om ett nytt parti skulle sikta på att försvara Corbyns parlamentsplats i valkretsen Islington North i London (efter att ha blivit utkastad från Labours parlaments­grupp är Corbyns partibeteckning i parlamenetet ”oberoende”) och ge ett valalternativ till de två stora kapitalistiska partierna – Labour och Tories – bör deltagande i val inte vara det nya partiet primära uppgift.
Den huvudsakliga uppgiften bör vara att organisera, mobilisera och sammanföra de hundratusentals som ser sig själva som socialister med de många rörelser som nyligen har uppstått som en följd av kapitalismens härjningar.

Nästa allmänna val är planerat till maj 2024, men kan komma tidigare om Tories rasar samman. Ingen tid får gå förlorad i förberedel­serna för att försvara Corbyns mandat, vilket innebär att ett nytt parti måste bildas snabbt.
”Peace and Justice Party” (Partiet för fred och rättvisa, namnet kommer från Project Peace and Justice, ett forum för aktivitet och
diskussion som Corbyn har grundat) är kanske inte det bästa namnet. Men namnet är inte det viktigaste. Det viktigaste är vilken typ av parti som bildas och att det nya partiet blir till ett totalt uppbrott från de värsta aspekterna av det gamla och nya Labour och blir ett verkligt socialistiskt parti, ett verktyg för masskamp.

Det betyder att det nya partiet måste vara rakt igenom demokratiskt och baserat på massmöten samt att medlemmarna väljer funktionärer och ledare. Att partiet blir en poli­tisk röst för de fackföreningar som kämpar och baseras på tydliga socialistiska principer. Ett parti som deltar aktivt i kampen: i kampanjer, demonstrationer, strejker, strejk­vaktskedjor och andra aktiviteter.
Corbyn skulle givetvis vara det naturliga valet som ledare, men vi får inte upprepa erfarenheterna från Momentum (en grupp som bildades för stödja Corbyn och vänsterpolitik, men som var toppstyrt med självutnämnda ledare och exkluderande).
Det behövs ett nytt parti med politisk klarhet som grund. Efter parlamentsvalet 2017 hade vi Brexit-­dimman. Sedan har vi haft pandemin och högerns försök att piska upp rädsla och reaktionära attityder. Vi har också haft klimatrörel­sens enorma återuppståndelse, massiva protester mot mäns våld mot kvinnor och ett nytt strejkuppsving.
Det behövs ett nytt parti som kämpar för minimilön på 15 pund i timmen, bostäder som vanliga människor har råd att bo i, för fasta jobb och höjda reallöner och som kämpar för en återuppbyggnad av NHS (den offentliga, avgiftsfria sjukvården).
Ett parti som bestämt säger nej till nedskärningar och privatiser­ingar, ett parti som står upp mot rasism och diskriminering och som står för en socialist­isk, grön omställning av samhället.

Corbyn bör snabbt, inom några veckor, sammankalla ett online-möte där han förklarar varför det behövs ett nytt parti och som sänder en vädjan till rörelser och fackföreningar om stöd samt manar enskilda att registrera sig som aktiva anhängare.
Uppföljande organiseringsmöten för dem som vill engagera sig mer kan få med sig rörelser, organisera lokalt och så vidare. Ett nytt parti måste vara en organiserad kraft vid varje strejk och varje protest, med flygblad för att bygga upp stöd för vänsterpolitik och för att försvara Corbyn i nästa val.
Genom att grunda ett nytt parti nu skulle Corbyn kunna utnyttja ett kolossalt stöd utanför sin valkrets, vilket skulle kunna mobiliseras för regelbundna kampanjer i Islington North när valet närmar sig. Efter att ha vunnit valet skulle Corbyn kunna sammankalla en nationell konferens för att samla sitt stöd till ett stort och potentiellt mäktigt nytt vänsterparti.

En avgörande uppgift för ett nytt parti är att säkra Corbyns omval. För oss socialister är det en strategisk uppgift att delta i bygget av ett nytt massparti med rötter i kamp och organisering för att kämpa för förändring. Socialist Alternative kommer att delta i alla seriösa
diskussioner och steg mot att bygga ett livskraftigt vänsteralternativ för massorna. Vi kommer att föra fram marxistiska idéer om politik, strategi och taktik inom ramen för denna process.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!