Coronaskydda mot trängsel

FHM och regeringen vägrar inskränka kommersen, utan pratar om ”individens ansvar” in absurdum (Foto: Timon Studler).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

När julhandeln närmar sig stiger oron för ökad smittspridning av trängseln. 

I en artikel från Handelsnytt uppmanas branschen att öka antalet riskbedömningar som utförs för att säkerställa kunders och anställdas säkerhet. 
– Arbetsgivarna är så dåliga på att riskbedöma sina arbetsplatser. Det krävs ofta ett drivet skyddsombud som vet hur det ska gå till. HR-avdelningarna har utbildning, men de finns inte i butikerna utan på något huvudkontor i Solna, säger Krister Colde, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Handels till tidningen.
Den linje som rekommenderas är att minska antalet människor i butikerna, men fler och fler röster höjs för att få tillgång till personlig skyddsutrustning. 
Att FHM den 7 december meddelade att de nya nationella råden som föreslås gälla från den 14 december innebär en skärpning av ”individens ansvar” välkomnas av Svensk handel, då särskilda miljöer som butiker inte pekas ut utan enbart trängseln i sig.
Som om den enskilde inte redan skuldbelagdes nog av staten och myndigheterna för smittspridningen!

Inom Coop Norrbotten ledde ett uttalande från en hög chef till att personalen uppfattade det som att masker och visir var förbjudna, även om personalen köpte in den för egna pengar. 
Efter att frågan lyftes fackligt och att situationen läcktes till en av lokaltidningarna fick ledningen bråttom och efter extrainsatta möten med alla skyddsombud och interna informationskampanjer får nu de anställda som vill använda mask eller visir – dock efter obligatorisk riskbedömning som högsta ledningen skall ta ställning till. 
Att Sverige har så lågt förtroende för masker är underligt. I bland annat en ny studie från Tyskland visas att det kan hjälpa att sänka smittspridningen avsevärt. I studien Face masks considerably reduce COVID-19 cases in Germany som finns tillgänglig på hemsidan PNAS kommer forskarna fram till att maskerna minskade nya fall med ungefär 45 procent 20 dagar efter införande i landet.

Ytterligare en vinst för corona­skydd kommer från Lärarförbundets kamp för att barn med konstaterat smittade familjemedlemmar nu skall hållas hemma oavsett ålder. Tidigare gällde riktlinjerna bara för äldre barn, men skall nu även omfatta förskola och hela grundskolan.
Det lönar sig att höja rösten!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!