Covid-19: ”Faran är inte över”

Hösten kommer att bli tuff med ej återhämtad personal och många uppskjutna operationer och annat att ta itu med (Foto: Elias Theodorsson).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Offensiv har pratat med Rodrigo Gutierrez, anestesi­sjuksköterska på operationsavdelningen på Sahlgrenska, men som nu under pandemin arbetar på intensiven med covid-19-patienter.

– Vi har sett en minskning av patienter med covid-19 i behov av intensivvård jämfört med för två månader sedan. 
– Men många av dessa patienter som har kämpat sig igenom intensivvården befinner sig nu i en lång rehabiliteringsprocess där flera kompetensområden är inblandade och arbetar i team. Detta sätter stor press på flera avdelningar inom slutenvården och därefter på de instanser som kan bli aktuella för vidare utslussningprocess till hemmet. 
– Samtidigt finns det flera områden som på grund av pandemin inte har kunnat bibehålla normal verksamhet. Framskjutna undersökningar, och operationer som kommer att behövas komma ikapp med. Faran är inte över. 

Rodrigo Gutierrez.

– Det har varit en stor fråga kring hur semesterperioden skulle lösas. Personalen är i stort  behov av återhämtning efter denna mycket annorlunda och på flera sätt tuffa vår/sommar. Samtidigt förstår man att det behöver täckas upp med personal under semestertider. 
– Flera av de som har stöttat upp på intensiven, men som kommer från andra enheter, har fått fyra veckors semester. Men som jag har förstått det har i stort sett alla som vanligtvis arbetar på intensivvården fått tre sammanhängande veckor och alltså behövt skjuta fram en vecka till augusti/september. För detta ges en viss ersättning som inte alls representerar betydelsen av att få  kortare återhämtningstid, mindre tid med familjen och allt vad det innebär. 

– Personalen har varit helt fantastiska på att ställa upp och göra allt i sin makt för att lösa den enorma utmaningen som covid-19 representerar, med nya lokaler, iklädda skyddsutrustning och framför allt ta hand om de sjukaste patienter i covid-19, en sjukdom som yttrar sig på väldigt olika sätt. Det har satt samarbete, kunskap och flexibilitet på prov. 
– Efter flera månaders mycket intensivt arbete innebär detta att personalen är i behov av återhämtning, både mentalt och fysiskt. 

–  Länge har det funnits ett missnöje bland personalen om arbetsvillkoren och hur vårt arbete värdesätts. Nu har allt satts på sin spets och personalen har med råge ställt upp för att ta hand om de drabbade i pandemin. Frågan är om beslutsfattarna kommer att ta tillfället i akt och värdesätta det fantastiska arbetet som vårdpersonalen genomför genom att höja löner och förbättra arbetsvillkoren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!