Covid-19 skenar i Indien – spridning utom kontroll

Över 400,000 bekräftade nya smittade rapporterades på bara en dag i maj (Foto: Flickr CC / Trinity Care Foundation).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sedan början av 2020 då smittostatistik på hur många som har smittas av covid-19 i olika länder i världen har antalet bekräftade smittade i Indien nu nått 25 miljoner. Antalet döda var enligt officiell statistik 266,000 personer. Mörkertalen är med all sannolikhet betydligt större än så.

Bara sedan vecka 17 har ytterligare 5 miljoner människor smittats och minst 55,000 avlidit. Den hittills högsta dygnssiffran på antalet nya smittade nåddes i början av maj, då över 400,000 smittade bekräftades.
Den indiska sjukvården, som redan innan pandemin bröt ut var undermålig och saknade resurser för att ta hand om den största delen av befolkningen (förutom de som har ekonomiska resurser att köpa sig sin egen sjukvård), går nu bokstavligen på knäna. Det saknas allt: respiratorer, syrgas, mediciner, provtagningsmöjligheter, vårdplatser, sjukvårdspersonal med mera.
De som har avlidit av covid-19 bränns på löpande band på provisoriska kremeringsplatser.

Siffrorna och rapporterna från Indien talar sitt tydliga språk. De fattiga länderna med stor andel fattig befolkning drabbas hårdast. De drabbas dessutom av orättvisorna vad gäller tillgång på vaccin och hur många som är vaccinerade. Några siffror visar återigen på orättvisorna: I USA var den 14 maj över 37 procent av befolkningen färdigvaccinerade, i Storbritannien 30 procent, i EU mellan 11 och 20 procent – och i Indien endast 3 procent.
De vinstdrivande läkemedelsföretagen satsar allt på att sälja sina vacciner till de länder som kan betala för sig. Huggsexan om vaccinerna pågår fortfarande, samtidigt som EU och USA hycklar om hur viktigt det är att hjälpa de fattigare länderna med vaccin. Man skänker ett litet antal doser vaccin genom WHO:s projekt Covax. Detta täcker inte på långa vägar det behov av vaccin som finns i länder i Afrika, Asien och Latinamerika.
Som vanligt går företagens profiter före människors hälsa. De privata läkemedelsföretagen håller på sina patenträttigheter för att kunna försäkra sig om sina profiter, istället för att släppa patenten fria så att fler länder kan tillverka vaccin. 
Sverige röstade nyligen emot ett förslag i EU-parlamentet om att släppa på patentrestriktionerna.

Risken att vi får se nya mutationer av coronaviruset ökar hela tiden så länge som viruset kan härja fritt i länder som inte har råd eller resurser att vaccinera sin befolkning inom rimlig tid. Risken ökar också för att viruset skapar betydligt smittsammare och dödligare mutationer om det inte stoppas. 
Det finns redan över 1,000 olika mutationer, varav de som det har skrivits mest om är den brittiska varianten, den sydafrikanska varianten och den brasilianska varianten. 
Nu kommer också den indiska dubbelmutationen, som tros vara mer motståndskraftig mot vacciner och därför svårare att rå på.

För att effektivt stoppa coronapandemin – och även framtida pandemier – behövs en politik som bryter med läkemedelsföretagens vinstbegär. Det behövs en politik som bryter mot nationalistiskt rofferi som sätter det egna landet före internationell solidaritet. 
Det behövs en politik som bekämpar fattigdom och sociala orättvisor. Det behövs en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!