Covid-19 vaccinationer: ett veritabelt kasino

Höga chefer går före i vaccinkön medan riskgrupper och vårdanställda står utan (Foto: Maksim Goncharenok / Pexels).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det pågår ett vaccinationskrig i EU och resten av den rika världen. Den som kan betala mest till läkemedelsbolagen får gå först i vaccinationskön och köpa flest doser. Avtalen om priser och leveranser mellan länder och läkemedelsbolag som Moderna, Phizer-BioNtech, Astra Zeneca och andra aktörer är hemliga. 

I de fall som avtal har gjorts tillgängliga för utomstående, exempelvis för Pascal Canfin, ordförande i EU-parlamentets hälsoutskott, visar tydligt på hemlighetsmakeriet.
– Vi måste veta vad som står i kontrakten och vad åtagandena är. Månad för månad och land för land, för att undvika rykten, falska kontroverser och falsk information, manade han häromveckan i en parlamentsdebatt.

Läkemedelsföretagen mörkar kontrakten och gömmer sig bakom den berömda affärshemligheten. I de offentliggjorda avtalen har stora partier svärtats och gjorts oläsliga med hänsyn till klausuler om affärshemlighet. 
I verkligheten betyder detta att enbart läkemedelsbolagen och de representanter från de olika länder som har skrivit under kontrakten vet vad som egentligen står i dem. Ingen annan vet hur många doser som bolagen åtagit sig att leverera, till vilket pris och när de ska levereras. Så blir resultatet när marknaden och vinsten styr över hälsa och sjukvård.

Men det är inte endast en huggsexa bland de rika länderna om vilket land som är beredda att betala mest för att få tillgång till vacciner före alla andra. Huggsexan leder också till att de länder som inte har råd att betala för dyra vacciner och inte har infrastruktur att distribuera vacciner ställs utanför kampen mot pandemin och drabbas mångfalt hårdare av coronaviruset.
I Sverige pågår en kamp för att liksom andra EU-länder få tag i så många vaccindoser som möjligt. Dessutom har det den senaste tiden avslöjats att den prioriteringsordningen som har bestämts av SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) tillsammans med Folkhälsomyndigheten (FHM) inte följs.
Chefer och deras anhöriga ges möjlighet att gå före i vaccinationskön. Administrativ personal som inte tillhör någon prioriterad grupp erbjuds och har fått vaccinera sig. 
I Kiruna kommun vaccinerades fyra avdelningschefer istället för vårdpersonalen. Vaccindoser som kunde gått till de som arbetar i sjukvården gick istället till chefer som inte befinner sig i kontakt med sjukvården.
Även i Luleå kommun har chefer gått före i prioriteringskön till vaccin. Exemplen är många på hur chefer har fått gå före riskgrupper och vårdpersonal runt om i hela landet.

Chefer har fått gå före riskgrupper och vårdpersonal runt om i hela landet.

I Malmö har endast 1 av 10 sprutor med vaccin gått till brukare på LSS-boendena i kommunen. 90 procent av vaccinationerna som skulle ha gått till de boende har istället gått till chefer och personal inom förvaltningen. 
Enligt samordnaren för vaccinationerna inom Malmös funktionsstödsförvaltning, Charlotte Widén Odder, blev det på detta sätt eftersom man får vaccin enligt två olika spår och det vaccin som skulle ha kommit till brukaren uteblev. 
En fantastisk undanflykt! Varför inte ta vaccinet som tydligen kom till cheferna och personalen på ett ”annat spår” och ge det till brukarna? Pratet om att prioritera riskgrupper och de som arbetar inom sjukvården och hemsjukvården betyder i praktiken ingenting.  
Även i Burlövs och Svedala kommuner har chefer och deras anhöriga gått före i vaccinationsköerna. Nio kommunala chefer i Svedala kommun har vaccinerats, trots att de inte är prioriterade. 
Bilden är tydlig: Trots indelningen i fyra olika vaccinationssteg där prioritering gjorts efter riskgrupp, ålder och arbete, bryter man medvetet mot prioriteringen i åtskilliga kommuner. 
Myndigheternas och de ansvarigas kommentarer är de vanliga: ”Det är tråkigt, men vi kan inte göra något åt det”, eller ”Det är de olika regionerna som bestämmer hur man genomför vaccinationerna”, och så vidare.

Olika bortförklaringar döljer inte det faktum att vaccinationsstrategin inte fungerar.
Vaccinet ska först ges till de som utsätts för störst risk att bli allvarligt sjuka och dö av covid-19, samt till de som faktiskt arbetar inom hälso- och sjukvården. Resurser måste till så att man dels kan distribuera vaccinet på ett effektivt sätt samt se till att inga går före i vaccinationskön.
Både den pågående huggsexan om vacciner på ett internationellt plan och den svenska vaccinsamordningens misslyckande visar tydligt vad som händer när resurser till hälso- och sjukvård medvetet skurits ner under många år. 
Läkemedelsforskning, medicinsk utveckling och sjuk- och hälsovård måste styras av samhället under demokratiska former och inte av vinstintressen och privata profitörer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!