CWI-debut i Hongkong

2006-08-11 17:21:22
Årets 1 maj innebar en historisk debut för CWI-gruppen i Hongkong, som bildades under WTO-protesterna i december, och dess kinesiskspråkiga tidning Arbetardemokrati.

Hongkong är, som de flesta vet, en verkligt kapitalistisk metropol. Här finns 200 000 miljonärer i en stad med sju miljoner invånare.

Polarisering

Men Hongkong är också ett av världens mest polariserade samhällen. Nära en tredjedel av arbetskraften – 920 000 arbetare – tjänar mindre än 9 000 hongkongdollar i månaden (under 9 000 kronor). Enligt fackföreningarna arbetar mer än 700 000 över 60 timmar i veckan utan övertidsersättning. Här finns så gott som ingen social välfärd, och priset på både sjukvård och utbildning stiger.

Invandrararbetare

CWI:s aktivitet på 1 majdemonstrationen fokuserade på kravet på en reglerad minimilön på 9 000 hk-dollar i månaden. På demonstrationen i Victoria Park sålde vi vår första kinesiskspråkiga publikation för en större publik, tillsammans med Socialism Today (på engelska) och en massa märken. CWI-bordet, vid ingången till parken, fick stor uppmärksamhet och blev ett riktmärke.
Inte överraskande var de flesta demonstranter arbetare från Filippinerna och Indonesien. Dessa invandrare, de flesta kvinnor, arbetar i Hongkong, oftast som städerskor, barnskötare och för att vårda äldre.
Marschen från parken till regeringsbyggnaderna i centrala Hongkong pryddes av en uppsjö av fanor. Antalet demonstranter var verkligen överväldigande, särskilt med tanke på att invandrararbetarna helt och hållet organiserar sig själva. Vi i CWI-gruppen gick i mitten av de filippinska och indonesiska kvinnliga arbetarnas avdelning, och det var omöjligt för mig att se slutet av tåget.

43 tidningar

Under första maj samlade CWI Hongkong in 973 hk-dollar (ungefär detsamma i kronor), mer än vi trott innan. Vi sålde 43 Arbetardemokrati, vilket innebär att vi – fyra kamrater – nu sålt totalt 113 tidningar.

Watson Yu, CWI Hong Kong

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!