CWI: Global socialistisk klimatkamp

Det antikapitalistiska och socialistiska blocket i Wien som Sozialistische Linkspartei, CWI Österrike, organiserade (Foto: SLP).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 27 september tog återigen miljontals världen runt till gatorna för klimatet. 3,6 miljoner beräknas ha deltagit globalt, vilket innebär att totalt 7,6 miljoner har strejkat och demonstrerat för klimatet den 20 och 27 september. Committee for a Workers’ International, den socialistiska international som Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av, ingrep överallt vi finns och förde fram att bara ett socialistiskt program kan ta oss ur en klimatmardröm.

Över 6 100 olika ”evenemang” – strejker, demonstrationer, manifestationer med mera – anordnades i 185 länder den 20-27 september, med stöd av ”73 fackförbund, 820 civila samhällsorganisationer, 3 000 företag och 8 500 webbsidor”, uppger globalclimatestrike.net.
I många länder har det kraftsamlats mer till ett av dessa datum. Exempelvis var det den 27 september inga manifestationer i några länder där det den 20 september var rekordmånga, som i Australien. Men i Nya Zeeland uppskattas 170 000 ha marscherat för klimatet, vilket är en av landets största demonstrationer någonsin och 3,5 procent av dess befolkning.

CWI Israel/Palestina i marschen i Tel-Aviv (Foto: CWI).

Störst blev nog Italien, där 1,5 miljoner beräknas ha tagit till gatorna. Resistenze Internazionali, CWI Italien, rapporterar att:
”Miljontals unga och arbetare tar sig idag ut för att protestera mot klimatförändringar. Den här rörelsen kommer att växa och i grunden förändra världen vi lever i. Vi kan inte misslyckas eftersom det handlar om mänsklighetens överlevnad. Och om kapitalismen och de som representerar den är emot denna globala kamp är det dags att ändra samhället och byta ut de som styr den”.
Precis som fredagen innan samlades ett tusental i Israel/Palestina, där Tnu’at Maavak Sotzyalisti/Harakat Nidal Eshteraki (CWI Israel/Palestina) deltog. De säger att det i Tel-Aviv ”var över 1 000 deltagare, med många så unga som 12-14 år i en mycket livlig demonstration”. 

Alternatywa Socjalistyczna, CWI Polen, deltog i Warzawa (Foto: CWI).

I Warzawa var de ett par tusen som demonstrerade. Alternatywa Socjalistyczna, CWI Polen, skriver i en rapport att: ”Även om de deltagande inte alltid förstår behovet av att länka samman kampen mot klimatförändringar med kampen för att förändra det socioekonomiska systemet är det viktigt för socialister att delta i rörelsen och introducera en väg och strategi för att ta rörelsen framåt”.

Xekinima, CWI Grekland, på plats i Thessaloniki (Foto: CWI).

I nederländska Den Haag slöt över 30 000 upp; sammanlagt deltog omkring 42 000 i hela landet. Socialistisch Alternatief, CWI i Nederländerna, hade ett riktigt bra ingripande med många sålda tidningar och utdelade flygblad.
I Spanska staten varhundratusentalsarbetare och studenter ute i strejker och protester för klimatet och mot miljökatastroferna som hela tiden äger rum i takt med de allt värre väderfenomenen. Socialismo Revolucionario, CWI i Spanien, hade parollen ”Systemförändring, inte klimatförändring – kämpa för en socialistisk samhällsomvandling!”.

Alternative Socialiste, CWI Quebéc, i Montréal (Foto: CWI).

I Österrike var det över 150 000 som slöt upp, där våra kamrater i Sozialistische Linkspartei ingrep i bland annat Wien och Graz. Bara i Wien anslöt över 100 000. Vi hade där ”ett dynamiskt block med socialistiska förslag för att ta rörelsen vidare”. I Graz slöt 8 000 upp, där SLP skriver att ”de var så pass många att polisen var tvingade till att dela demonstrationen till flera tåg”. Vi hade även där ett bra ingripande och förde fram de antikapitalistiska budskapen i demonstrationen.
I den grekiska staden Thessaloniki deltog över 1 500 i fredagens klimatstrejker. Xekinima (CWI Grekland) närvarade och höll den socialistiska fanan högt.

Militant, CWI Elfenbenskusten, mobiliserade och deltog (Foto: CWI).

I afrikanska Elfenbenskusten ingrep Militant (CWI Elfenbenskusten) i de klimatprotester som där ägde rum den 25 september. Det var FESCI, det stora student- och elevfacket i Elfenbenskusten, som kallade till den. Marschen från universitetet Felix-Houphouet-Boigny Cocody i Abidjan samlade tusentals, där Militant både inför och under demonstrationen delade ut flygblad och pratade med deltagarna om behovet av en socialistisk samhällsomvandling.
I Montréal i den kanadensiska provinsen Québec deltog 500 000, vilket även var den stad som Greta Thunberg denna fredag demonstrerade i. Kamraterna i Alternative Socialiste hade ett mycket välbesökt infotält.

I Vancouver rapporterar CWI att 100 000 ”stängde ner trafiken i flera timmar” (Foto: CWI).

Även i kanadensiska Vancouver blev det många – 100 000. Socialist Alternative, CWI Kanada, skriver att marschen ”helt stängde ner trafiken i centrum i flera timmar”. De sålde 50 magasin och delade ut tusentals flygblad för ett protestmöte på måndagen.

Världen runt kämpar vi i CWI för en socialistisk värld, en kamp som kanske aldrig har varit viktigare. Aldrig någonsin har Rosa Luxemburgs odödliga ord ”Socialism eller barbari” varit så träffsäkra som idag. Vi behöver dig – i Sverige och internationellt. Gå med i det globala motståndet nu!
Sverige: socialisterna.org
Världen: worldsocialist.net
Ring: 08-605 94 00
E-post: socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!