CWI i medvind

2006-08-15 23:01:46
Årets CWI-skola i Belgien samlade 300 socialister från framför allt Europa, men även från Nigeria, Venezuela, USA, Brasilien och Israel. På skolan deltog också en representant från PSM (socialistpartiet) i Malaysia.

CWI-skolan genomfördes samtidigt med Israels krig mot Libanon. Krisen i Mellanöstern dominerade de första dagarnas politiska diskussioner.
Andra politiska teman var kampen i Europa och Latinamerika. Dagens Latinamerika är en spjutspets i kampen mot nyliberalismen.
Europa idag präglas av växande klyftor och en enorm misstro mot det kapitalistiska etablissemanget. Visserligen växer ekonomierna i EU igen, men så gör också nyfattigdomen. Det är mot den bakgrunden som Europas politiska karta börjat att ritas om, som i exempelvis Tyskland med bildandet av WASG och SAV:s roll (CWI i Tyskland) i den processen.
CWI vill återuppbygga arbetarörrelsen på socialistisk grund. Kampen för nya arbetarpartier är en del i detta pionjärarbete, vilket Offensiv kommer att spegla i flera nummer under hösten.
Offensivs redaktion

Efter en vecka av intensiva diskussioner var det så dags för den traditionsenliga höjdpunkten på sommarskolan i Gent; punkten om bygget av CWI.

Inte minst imponerande var rapporterna från Sri Lanka och Pakistan. Dessvärre kunde vi inte få några förstahandsrapporter då den pakistanska kamraten drabbats av den europeiska flyktingmuren och nekats visum.

Tredubblat medlemstal

Den pakistanska sektionen har de senaste två åren lyckats tredubbla sitt medlemsantal men viktigare än det är den ökade respekt vårt arbete fått  bland ett brett skikt av fackliga aktivister.
På Sri Lanka ses vi nu som den främsta vänsterkraften efter vår lyckade presidentvalskampanj där United Socialist Partys (CWI) kandidat kom på tredje plats. Vi står nu i spetsen för kampen mot det inbördeskrig som hotar ön. Vårt orädda försvar av den tamilska minoritetens rättigheter och uppmaning till klassenhet mot reaktionär sekteristisk splittring har dragit hundratals nya till partiet.

Nyckelroll

I Belgien och England/Wales diskuteras nu möjligheten att lansera nya breda vänsterformationer likt de vi sett i flera länder runt om i Europa. I båda dessa länder spelar våra kamrater en nyckelroll och har ett stort ansvar för att dessa nya partier ska bli kraftfulla verktyg för arbetarklassens kamp.
Mest bejublat var presentationen av våra nya grupper i Venezuela och Kina.
De grekiska kamraterna kom direkt ifrån sitt mest lyckade sommarläger någonsin. 380 personer deltog varav 27 genast bestämde sig för att gå med i Xekinima (CWI i Grekland). När skolorna startar i höst kommer kamraterna att med full kraft delta i de universitetsockupationer som skakar Grekland (se artikel nedan). Av den myriad av vänsterorganisationer som finns i Grekland har våra grekiska studentkamrater haft en unik nyckelroll i diskussionerna om kampens taktik och strategi.
Inte sedan Liverpools kamp mot Thatcher på 1980-talet har CWI fått så mycket uppmärksaamhet som i dagens Tyskland.

Valet i Tyskland

Spaltmeter har skrivits om vår kamrat Lucy Redler (SAV-medlem, och toppkandidat på det nya partiet WASG:s vallista i Berlin) och ”trotskisterna i Berlin”. Trotskism förknippas av allt fler med hårdnackat motstånd mot nedskärningar, privatiseringar och nyliberalism i allmänhet.
Intresset för SAV (CWI i Tyskland) har öppnat många nya dörrar för oss. Varje gång Lucy syns i media ökar antalet besökare på  SAV:s hemsida och antalet e-mail från folk som vill veta mer om oss.
Efter att ha träffat alla fantastiska kamrater från hela världen och det imponerande arbete vår organisation uträttar är jag än mer övertygad om att våra politiska idéer kommer att kunna få massförankring i den oundvikliga arbetarkampen som ligger framför oss.

Patrik Hooghwinkel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!