CWI-seger i Cypern

2006-12-20 11:23:31
I dagarna meddelade den cypriotiska regeringen att de 107 kurdiska flyktingarna som hotats av utvisning kommer att garanteras antingen tillfällig asyl eller permanent uppehållstillstånd. Det innebar en stor framgång för den internationella kampanj som CWI drivit.

Som ett led i kampen, ockuperade de kurdiska flyktingarna torget i Nicosia och Röda korsets huvudkontor under 16 dagar i maj 2005.
Den cypriotiska regeringen tvingades tillmötesgå de direkta kraven, som arbetstillstånd, bostäder, sjukvård och sociala förmåner.
Men omedelbart efter att man gjort eftergifterna, återupptog myndigheterna behandlingen av flyktingarnas ansökningar om politisk asyl – och började avvisa dem utan undantag. CWI:s svar blev ännu en kampanj. Under andra halvan av oktober tog den cypriotiska sektionen av CWI initiativ till en kurdisk-cypriotisk förening. Hundratals organisationer, fackföreningar, sociala och politiska rörelser och enskilda. skickade protestbrev till regeringen. Den 10 november arrangerades demonstrationer utanför cypriotiska ambassader i olika länder.
Som en del i den internationella kampanjen, besökte en delegation från Grekland Cypern mellan 30 november och 3 december.

Delegation till Cypern

Den grekiska delegationen bestod av en representant från GSEE (grekiska LO) och Synaspismos (vänsterpartiet), Dimitris Stratoulis från lärarfacket, Thodoris Vourekas från grekiska Social Forum, Christina Zaika från Ungdom mot rasism i Europa (URE/Elevkampanjen) och Andros Payiatsos som representerade den internationella kampanjen.
Delegationen hade möten i tur och ordning med ordföranden för Pancypriotiska arbetarfederationen (PEO), parlamentets talman och generalsekreteraren för AKEL (kommunistpartiet), och inrikesministern.
Mötena resulterade i att man enades kring att de 107 flyktingarna garanterades asyl eller arbetstillstånd.
Kampanjen har räddat liv. De kommer nu att kunna fortsätta kämpa, inte bara för flyktingars och immigranters rättigheter, utan också för det kurdiska folkets rättigheter och befrielse från förtrycket de lever under i Syrien, Turkiet, Irak och Iran.
De kurdiska flyktingarna tog emot beskedet med stor entusiasm. Kampen har gett dem extremt viktiga erfarenheter; de har inte längre några illusioner om Cyperns regering, FN och juridiska institutioner.
Den grekiska och den cypriotiska sektionen av CWI skickar sitt varmaste tack till de andra sektionerna i CWI som stött kampen och bidragit till det fantastiska resultatet.

Andros Payiatsos (Grekland)
Athina Karyati (Cypern)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!