Dagens Nyheters alla fel om Haninge

2006-10-04 13:06:54
Dagens Nyheters (DN) skriverier om valresultatet i Haninge och mandat till rasistpartier innehåller flera brister och faktafel.

1. Rubriken ”Sd gick fram trots låg profil” (22 september) gav fel bild.
Haninge blev redan efter valet 1998 juvelen i kronan för sverigedemokraterna (sd). Haninge stod då för en fjärdedel av alla sd:s kommunala mandat (2 av 8). Men i årets val, där sd lyckades ta sig in i varannan kommun i Sverige, fick man bara 72 röster fler i Haninge jämfört med för åtta år sedan.
2. Värre blev det i en DN-artikel 30 september som felaktigt rapporterade att även nationaldemokraterna (nd) tagit två mandat i Haninge!
Sanningen är att detta rasistiska parti åkte ur kommunfullmäktige efter en intern kris som förvärrats av ständiga motkampanjer från antirasister och ungdomar, där undertecknad aktivt deltagit.
3. Påståendet i samma artikels ingress att ”nationaldemokraterna gick framåt och har fem mandat i tre kommuner” i Stockholms län är likaså felaktigt, och ska läsas tre mandat i två kommuner. Det är en tillbakagång från fyra mandat i två kommuner 2002.
Det som egentligen hänt i Haninge är att sd återtog de två mandat man tappat 2002 till utbrytargruppen nd. Nd bildades år 2001 av sd:s Stockholmsdistrikt, som bl a hade en tydligare koppling till de mer våldsamma nazistgrupperna. I detta val har större delen av nd:s väljare i Haninge återvänt till sd.
Jag påpekade det första av ovanstående fel i en insändare 22 september, men ni valde att inte publicera den.

DN missar fakta

Hur kunde DN missa viktiga fakta? Och hur kunde DN missa den verkliga nyhet som gör Haninge speciellt?
Valet 2006 i Haninge utmärks nämligen av att sd INTE gick framåt och att ett utpräglat antirasistiskt och socialistiskt parti – Rättvisepartiet Socialisterna (RS) – tog två mandat och därmed blev jämnstarkt med sd.
Vår valframgång (RS femdubblade antalet röster från 2002, till 1 248 röster) beror inte minst på den energi vi lade ner på att bekämpa rasistpartierna sd och nd i valrörelsen. Som enda parti arrangerade RS en demonstration i Haninge fyra dagar innan valet på temat ”stoppa rasistpartierna”.

Stoppa rasistpartierna

Vi delade ut fyra olika flygblad till 22 000 hushåll med argument och avslöjanden om extremhögern. Men kanske viktigast av allt var den stora proteströrelse vi ledde mot skollunchavgifter som tvingade kommunpolitikerna (s, fp och m) till reträtt i frågan 2005.
Detta exempel på enad kamp, från ungdomar och föräldrar, både svenskar och invandrare, visade i handling varför rasistisk splittring är ett hot mot alla, inte bara de invandrare som sd försöker göra till syndabockar.
Den enda kommentaren från socialdemokraternas kommunalråd Pelle Svensson om Rättvisepartiet Socialisternas inmarsch i kommunfullmäktige var att beklaga våra ”demonstrationer mot sverigedemokraterna”, något vi inte tänker sluta med.

Lina Thörnblom
nyvald kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!