Dags för ett vårduppror i Skåne mot nedskärningarna

2018-12-19 13:57:13

foto: Public Domain
Vården är på fortsatt svältkur – dags för omfattande protester och kamp för resurser till de skriande behoven!

När Alliansens budget för Region Skåne klubbades den 11 december beslöts det att landstingsskatten ska höjas med 49 öre per intjänad hundralapp. Detta för att som Alliansen kallade det inleda ”Operation skuldsanering”.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson beskriver situationen som att sjukvården hamnat i en ”lyxfälla”.
Med den beslutade skattehöjningen får regionen in cirka 1,4 miljarder kronor extra. Dessa extrapengar kommer dock inte att läggas på ökade resurser till sjuk- och hälsovård. Nej, pengarna ska läggas ”på hög” för att nå ett överskott i budgeten under 2019. Cirka 700 miljoner reserveras för att täcka 75 procent av det miljard­underskott som de stora skånska sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad gått minus under 2018.
I praktiken innebär detta återbetalning av lån som Region Skåne tagit för att finansiera sjukvården de senaste åren. Under 2019 räknar det borgerliga styret att ”bara” behöva låna 50 procent till verksamheten.

Förutom de borgerligas skuldsanering innebär budgetbeslutet också att ett besparingskrav läggs på sjuk- och hälsovården på 2 procent för 2019. För de fyra stora sjukhusen innebär detta ett besparingskrav på ungefär 647 miljoner kronor – alltså fortsatt ökad arbetsbelastning, nej till löneökningar, färre vårdplatser med mera.
De styrande borgerliga partierna väljer att kalla besparingarna för effektivisering, samtidigt som man fortsatt satsar på att lägga pengar på privata sjukvårdsalternativ och att utöka de så kallade vårdvalen. Vårdvalen handlar egentligen om  att lägga ut offentlig sjukvård i privata händer. Borgarna kallar detta en satsning på primärvården, men det är en omfördelning av offentliga medel till privata vinstintressen vilket dränerar vården på de resurser den så akut är i behov av.

I borgarnas värld finns det aldrig pengar till offentligt driven sjukvård, utan det måste sparas för att komma ur ”lyxfällan”. Men det finns alltid pengar till privata alternativ inom hälso- och sjukvården. Ingen lyxfälla där inte.
Nu är det hög tid att vårdpersonal, anhöriga, befolkning och arbetarrörelsen i stort mobiliserar till motstånd och protester mot de ständiga nedskärningarna och försämringarna inom vård och omsorg. 
• Nej till vinster i välfärden.
• Riv upp privatiseringarna.
• Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg.
• Pengar finns till välfärd. Låt de rika betala – storföretag, banker, miljardärer med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!