Dags för Köpenhamn Pride

Pride i Köpenhamn 2021. Hbtq+-kampen måste upp på tapeten igen (Foto: News Øresund – Johan Wessman / Flickr CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Förra veckan avslutades Stockholm Pride, och mellan den 12 och 20 augusti genomförs Pride i Köpenhamn.

I år är det 27 år sedan den första Pridefestivalen genomfördes i Köpenhamn. De senaste åren har de högerextrema attackerna mot hbtq+-personer och speciellt transpersoner ökat markant. I land efter land införs lagar som är en direkt attack mot hbtq+-personer.
I USA har över 500 lagförslag mot transpersoners rättigheter lagts fram. Böcker som bedöms framställa hbtq+-personer på ett positivt sätt eller bedöms vara omoraliska rensas ut från skolor och bibliotek. I Uganda kan man dömas till livstids fängelse eller till och med döden om man är homosexuell. I Ryssland förbjuds könsbekräftande vård och namnbyten.
I Polen, Ungern och Tjeckien ökar attackerna från staten och regeringarna mot de homosexuella, och i Sverige hetsar Sverigedemokraterna mot Prideflaggor och dragartister. Regeringen för en alltmer restriktiv och repressiv asylpolitik, vilket kommer att leda till fler utvisningar av hbtq+-flyktingar till tortyr och förföljelse, fängelse och till och med dödsstraff.

Nu behövs en internationell kämpande och organiserad hbtq+-rörelse som tar kamp mot högerns attacker. Kampen för frigörelse och försvar av hbtq+-personers rättigheter måste kopplas ihop med kampen för välfärd, arbete och bostad åt alla.
Därför är det extra viktigt att årets Prideparad i Köpenhamn blir en parad för kamp och protest. I år genomförs paraden den 19 augusti kl 13.00 med samling vid Fredriksbergs Rådhus, varifrån paraden går till Rådhuspladsen dit man ankommer cirka kl 15.00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!