Dåligt stöd vid sjukskrivning från arbetsgivaren vanligt

Kvinnor i välfärdsyrken får oftare psykiska diagnoser, kopplat till hög stress (Foto: Marco 44 / Flickr CC).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Sedan den 1 juli 2018 har arbetsgivaren ett ansvar att upprätta en rehabiliteringsplan för återgång i arbetet efter minst 60 dagars sjukskrivning. Men enligt en rapport från TCO anser tre av tio sjukskrivna att de inte får den rehab de behöver.

Psykiska diagnoser som depression och ångest är de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning. Dessa diagnoser har ofta koppling till alltför hög stress på arbetet. Större andel kvinnor än män sjukskrivs, och fler kvinnor än män sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa.
Men samtidigt dominerar även psykisk ohälsa bland långtidssjukskrivna män. Kvinnor och sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa är de som erbjuds lägst andel och kvalitativt sämst stödåtgärder av arbetsgivaren.

Kvinnor som sjukskrivs jobbar främst inom offentlig sektor och i människorelaterade yrken med mycket interaktion med andra personer. Kvinnor tar dessutom ofta ett större ansvar för hemarbete och familj, vilket sammantaget ökar risken för stressrelaterad ohälsa. Visstidsanställda och vikarier är mer kritiska till arbetsgivarens anpassningar efter långtidssjukdom.
TCO anser att Försäkringskassan ska anmäla arbetsgivare som inte uppfyller kraven på rehabilitering till Arbetsmiljöverket och att även andra sanktioner införs för att öka arbetsgivarnas motivation att ta sitt ansvar.
I grunden krävs det kamp för mer resurser till välfärdsyrken, vård och rehabilitering för att såväl motverka psykisk ohälsa som att hjälpa de som lider av det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!