Danmark: Elevstrejker mot nedskärningar

2008-03-05 16:28:00
Stora elev- och studentprotester har i dagarna skakat det politiska etablissemanget i Danmark. Över 20 skolor runt om i landet har blockerats av strejkande elever och under tisdagen demonstrerade 5 000 runt om i landet varav 1 500 i Köpenhamn.
Bakgrunden är de stora nedskärningar på skolan och utbildning som regeringen har föreslagit.
Bara på gymnasiet ska 53 miljoner danska kronor (67 miljoner svenska) sparas. Inom hela utbildningssektorn ska 431 miljoner danska kronor (542 miljoner) sparas.
Elever som Offensivs utsände har träffat konstaterar att detta skulle innebära fler lärarlösa lektioner, sämre kurslitteratur, färre sociala aktiviteter och större klasser.
Vissa skolor, som Örestads gymnasium, påbörjade strejken redan under fredagen. Elevstrejkerna är en följd av den radikalisering som följt efter välfärdskampen som präglade år 2007. Vad som behövs i Danmark är dock ett kämpande socialistiskt parti. Varken Enhetslistan eller Socialistisk ungdomsfront har i annat än ord stött protesterna.
Enhetslistan måste ge ett aktivt stöd till de grupper som är ute i kamp om de inte vill bli ytterligare ett valredskap.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!