Danmark i uppror mot högerpolitik

2006-10-04 12:51:09
Tisdagen 3 oktober. I tio danska städer, Köpenhamn, Odense, Esbjerg, Herning, Hinnerup, Silkeborg, Randers, Århus, Helsingör och Ålborg, ägde massprotester rum i tisdags mot de kommunala nedskärningarna och högerregeringens åtstramningar.

Uppemot 30 000 demonstrerade i Århus i Danmark mot nedskärningar i välfärden. Detta var den största massdemonstrationen på årtionden i Århus.
Alla som vi pratade med vittnade om kampvilja. Övertygelsen om nödvändigheten av att protestera mot välfärdsslakten var stor.

”Otroligt mäktigt”

”Demonstrationen i Århus måste ligga högt på protesternas egen superliga. Det var många år sedan som många demonstrerade utanför rådhuset”, skrev Berlingske Tidende samma dag.
Det var en otroligt mäktig manifestation.
Människor strömmade till från alla håll.
Tidigt på morgonen var flertalet skolor blockerade och i strejk. Eleverna hade med stöd av lärare och föräldrar och avancerade kampmetoder helt stoppat verksamheten.
Dagispersonal var ute i strejk med samma kampmetoder som eleverna och blockerade ingångarna till daghemmen.
Till den stora demonstrationen anslöt sig flera demonstrationståg från alla håll med tusentals deltagare. ”Rädda huset” var en demonstration för Kulturhuset, ”Rusta upp äldreomsorgen” en annan, ”Mera pengar till skolan”, och så vidare.
Klasskampen står åter på dagordningen i Danmark och vi kommer att få se nya protester om inte regeringen backar.
Kristofer Lundberg
Patrik Hooghwinkel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!